نتقال موقت منشور آزادی کوروش به شکل امانت از موزه بریتانیا به موزه هنر ملی ایران، باعث شده تا هواداران جنبش سبزاز این فرصت نیز برای نشان دادن اعتراض به شرایط موجوداستفاده کنند؛ تا جایی که مسئولین زمان بازدیداز این موزه را کاهش داده اند.
استقبال بی نظیر مردمی ازنبشته ای که در دفاع از حقوق بشر نگاشته شده و نشان از سال های قدرت نمایی ایران در پهنه جهانی دارد و همچنین تراکم یادداشت های بازدیدکنندگان در دفترهای نظرسنجی این نمایشگاه، به گونه ایست که گردانندگان امور را به چاره اندیشی واداشته. به ویژه اینکه در چند روز گذشته این موزه تبدیل به مرکزی برای طرح اعتراضات مردمی شده وهر روز نیز جمع بیشتری به آن مراجعه می کنند.
بازدیدکنندگان این نمایشگاه در دفاتر نظرخواهی به مقایسه اخلاقیات، کردارو سیاست های دولت مستقر با کوروش می پردازند و اعتراض خود را بیان می دارند.
با توجه به حجم زیاد دست نوشته های مردمی در دفاتر پیشنهادات موزه هنر ملی، هر ساعت یک دفتر از صحنه نظرسنجی ها حذف و ما به ازای آن برگه های سفیدی دربرابر بازدیدکنندگان قرار می گیرد. علاوه بر این ساعت دیدار از این نمایشگاه که تا پیش از این از 9صبح تا 21 شب اعلام شده بود، بعد ازگذشت 5 روز دچار تغییر شد و اینک کاهش سه ساعته وبدون اعلام قبلی زمان بازدید، خود باعث تجمع بیشتر مردم شده است. این در حالیست که مردم درقالب گروههای 15 تا 25 نفری در مدت زمان معین وارد اتاقکی که منشور در آن واقع شده، می شوند و اطلاعات مربوط به این منشور نیز در سالن به گوش می رسد.
محتوای اغلب یادداشت های مردمی دراین دفاتر برعلیه حکومت اسلامی است؛ نوشته هایی که درآن موج جدیدی از اعتراضات به می خورد از جمله اینکه:
متولیان نظام ما درتاریخ از خود چه به یادگار خواهند گذاشت؟وای بر ما و آه وافسوس بر روزهای پادشاه کبیر ایران…
امیدواریم آقای رییس جمهور با حضور ومشاهده این کتیبه کمی، تنها کمی، به خود بیاید و… گرچه مراسم چفیه و شعار بسیج و بسیجی مانع از این امید و اندوه است.
می توان حدس زد با توجه به فرمایشات حضرات دولتی در مورد مکتب ایران گرایی دلیل ورود این کتیبه درتهران چیست. خودتان را خسته نکنید. باور بفرمائید ما همان مردمان خرداد سال گذشته هستیم. برادران و خواهران ندا آقا سلطان.
آقای رحیم مشایی از اینکه با فکر ودقت تمام تلاش کردید که این کتیبه را ازانگلیس ها امانت بگیرید و ما را با گذشته خود و حاکمان دیروز ایران آشنا کنید سپاسگزاریم اما صداقت داشته باشید و بگویید چه خوابی برای ایران کوروش و داریوش درسر دارید. درهر مناسبتی انتظار پاسختان را خواهم داشت.
زنده است کوروش کبیر… مرده باد….
آقای دولت، آقای سیاست، آقای خباثت، حضور جمعیت سبز درکنار یادگار کوروش را به چشم و گوش و جان ببین و فراموش مکن.
همان طور که به امانت گرفته اید، به همان شکل برگردانید که درایران ویران می شود.
گفتنی است در پنج روزی که منشور کوروش در موزه ملی ایران به نمایش عمومی گذاشته شده است، به طور میانگین هر روز حدود دو هزار نفر از این نمایشگاه دیدن می کنند.
منشور کوروش، استوانهای با 23 سانتیمتر طول و 11 سانتیمتر عرض است که دور تا دور آن در حدود 40 خط به زبان آکادی و به خط میخی بابلی نوشته شدهاست.
این سند به عنوان نخستین منشور حقوق بشر شناخته میشود که در سال ۱۹۷۱ میلادی نیز سازمان ملل آن را به شش زبان رسمی سازمان منتشر کرد. بر این اساس یک کپی از منشور کوروش به عنوان کهنترین فرمانِ شناختهشده تفاهم و همزیستی ملتها در ساختمان سازمان ملل متحد در نیویورک نگهداری میشود. این استوانه در فضای بین تالار اصلی شورای امنیت و تالار قیمومت قرار دارد.