پریسا حاتمی
وزیر اطلاعات دولت احمدی نژاد در همایش دادستانهای سراسر کشور تصریح کرد: “بازنگری در بسیاری از ساختارها از جمله ساختار اطلاعات، نیروی انتظامی و قوه قضاییه مورد نیاز است.”
وی همچنین با بیان اینکه “انفجار اطلاعات از برخی انفجارهای دیگر حتی انفجار هستهای هم مخرب تر است”، با “نوین” خواندن تهدیدات امنیتی در شرایط فعلی، خواستار اتخاذ راهکارهای نوین در این خصوص شد و از دادستانهای کل کشور نیز خواست قوه قضائیه هماهنگی بیشتری با وزارت اطلاعات داشته باشد. محسنی اژهای در جمع این گروه از مسئولان قضایی، با انتقاد ضمنی از شرایط فعلی دستگاه امنیتی کشور که هماکنون مسئولیت آن با خود اوست، به لزوم بازنگری در ساختار اطلاعات کشور اشاره و تصریح کرد که: ”اگر بخواهیم با شیوه و قوانین سنتی با تهدیدات مقابله کنیم، کارایی لازم را نخواهیم داشت. ما به تناسب شرایط جدید باید بازنگری در امور داشته باشیم.“
تصفیه نیروها، سرآغاز “بازنگری ساختاری”؟
اشاره وزیر اطلاعات دولت نهم به لزوم “تغییر ساختاری” وزارت اطلاعات در حالی صورت میگیرد که دو روز قبل، یک سایت خبری محافظهکار از قول یک کارشناس امنیتی از “تصمیمات شتابزده در بازنشستگی و بازخرید شدن درصد قابل توجهی از نیروهای متخصص، باتجربه و زبده دستگاه اطلاعاتی کشور” خبر داده بود.
این کارشناس امنیتی همچنین به “ایجاد مشکلات معیشتی” برای نیروهای اطلاعاتی نیز اشاره کرد و آن را نشانه عمق اختلاف مسئولان دولت احمدی نژاد با بدنه پیشین وزارت اطلاعات دانست. اختلافی که شاید بتوان قدمت آن را به ماههای قبل از انتخابات ریاستجمهوری نهم بازگرداند. در آن زمان برخی رسانههای محافظهکار از احتمال ردصلاحیت احمدی نژاد به علت مخالفت وزارت اطلاعات با تأیید او خبر داده بودند.
برخی ناظران امنیتی سخنان اخیر محسنی اژهای مبنی بر نیاز دستگاه اطلاعاتی به بازنگری، را تاییدی بر این معنی دانسته اند که هشدار سایت محافظهکار تابناک و کارشناس ناشناس امنیتی آن درباره آغاز روند تصفیه در وزارت اطلاعات، جدی است و دولت احمدی نژاد که در سه سال اخیر کادر مدیریتی این وزارت را کاملا تغییر داده است، قصد دارد به یک جابهجایی اساسی در بدنه نیروهای این تشکیلات امنیتی نیز دست بزند.
کشورهای همسایه هم سرکوب میکنند
محسنی اژهای در سخنان خود در حالی به تأیید روند تصفیه در وزارت اطلاعات پرداخته که همزمان، در توجیه اقدامات این وزارتخانه در حوزههای رسانهای و اجتماعی نیز سخنانی را بیان کرده است. به گزارش ایسنا، وی در جمع دادستانهای کل کشور تاکید کرده است که در کشورهای همسایه ایران هم از حضور منتقدان در مؤسسات عمومی و فعالیتهای رسانهای جلوگیری میشود.
وزیر اطلاعات کابینه احمدی نژاد، در برابر دادستانهای کشور ادعا کرده است: “برخی از کشورهای همسایه که در سالهای اخیر با تهاجم سنگین غرب رو به رو شده بودند بازنگری همه جانبه در قوانین کیفری قضایی و روابط اداری خودشان به وجود آوردند که در این [؟] کشور همسایه مصوب کردند هیچ فرد خارجی دولتی یا خصوصی در عرصه رسانه و موسسات نباید راه پیدا کند.“
او از این ادعا، نتیجه گرفته که: “اگر ما نتوانیم در برابر هجمه اطلاعاتی و غیر اطلاعاتی دشمن برنامهای را تدوین کنیم، احتمال اینکه هزینه ما بالا برود، زیاد است. برنامهریزی، تعیین استراتژی مشخص، هوشیاری، انسجام و وحدت در مجموعههای مرتبط با این مقابله و بازنگری در قوانین و مقررات وظیفه ماست.“
سخنان جدید درباره متهمان حادثه شیراز
وزیر اطلاعات همچنین در این سخنرانی با مطرح کردن جرئیات بیشتری از سناریویی که پیش از این درباره حادثه انفجار شیراز مطرح کرده بود، ادعا کرد: “کسانی که انفجار حسینیه شیراز را بر عهده داشتند مستقیما از افرادی بودند که از سوی آمریکا هدایت میشدند و تمام آموزشهای بمب گذاری کارهای مخفیانه و چگونگی فرار و زمینه فرار بعد از هر اقدامی و وسایل و تجهیزات لازم و پشتیبانی مالی برایشان فراهم میکردند و دستور اقدام را از آمریکا میگرفتند.“
وی به دو اقدام بعدی که بمبگذار مورد ادعای وی قرار بود انجام دهد، اشاره کرد که در یکی از آنها “یک تروریست قرار بود سرکنسولگری روسیه در ایران را منفجر کند… و دستگاههایی برای نیل به اهدافشان و انفجار در سر کنسولگری وارد کرده بودند که این موضوع در حال بررسی است.”
اژهای اما در خصوص هدف دیگر، بدون اشاره مستقیم، به بیان اینکه “انتظامی کار به موقع در تهران انجام داد” بسنده کرد و به متواری شدن مباشر در حادثه شیراز و اینکه “این فرد چند استان را دور زد” نیز اشاره کرد.
وی که دستگاه تحت مسئولیتش پیشتر از بمبگذاری خواندن انفجار شیراز پرهیز کرده و این موضوع را یک حادثه ناشی از نگهداری مواد منفجره در مجاورت حسینیه گزارش کرده بود، در ابتدای هفته جاری، با بیان این ادعا که حادثه شیراز ناشی از یک بمبگذاری بوده، اظهار داشت که گزارشهای قبلی برای رد گم کردن و فریب متهمان بوده است.
برخلاف گزارش وزیر اطلاعات، بنا به نوشته ستون ویژه یکی از روزنامه ها در هفته گذشته بعد از انفجاری در هتل جهان تهران ماموران متوجه می شوند که دو تن در اتاقی مشغول تهیه مواد منفجره بوده اند که با انفجار یکی از آن ها به قتل رسیده است. آنان پس از این حادثه خبر آن را در شیراز به رهبر می رسانند و نتیجه می گیرند که انفجار شیراز هم کار همین ها بوده است. بنا به نوشته آن بولتن خبری نفر دوم حاضر در انفجار هتل جهان هم حتی توسط ماموران در لحظات اول دستگیر نشده بلکه متواری گشته و بعد از آن که با یک پاسپورت خارجی جعلی قصد خروج از مرزهای شمالی کشور را داشته دستگیر شده است.
آن چه از این مجموعه بر می آید این است که هم نیروی انتظامی و هم وزارت اطلاعات موفق به هیچ کشفی نشده به همین جهت اعلام داشتند حادثه تصادفی بوده و بعد هم با انفجار هتل جهان تصمیم به افشاگری تازه و انتساب آن به خارج از کشور گرفته اند. در خبر بولتن محرمانه آمده است که رابط گروه یک زن ساکن در یکی از کشورهای اروپائی بوده که دستگیری وی از طریق اینترپل دنبال می شود.