پشت ویترین

نویسنده

تازه های کتاب ایران…

نسرین تبریزی

 

کی خسرو

نویسنده: آرش حجازی

396 ص، تهران: انتشارات کارون، 1388، چاپ اول

رمان «کی خسرو» که سومین رمان منتشر شده از «آرش حجازی» پس از«اندوه مه» و «شاهدخت سرزمین ابدیت» است، در ادامه مسیر ادبی این نویسنده شکل گرفته و جاافتاده تر، جذاب تر و مفصل تر از دو رمان دیگر اوست. قهرمان این رمان، زنی پژوهشگر به نام «آدورا» است که تز دکترایش را در باره شخصیت «کی خسرو»، این شاه عارف و اسرارآمیز اسطوره های ایرانی می نویسد. او درست موقعی که فکر می کند همه چیز را در باره «کی خسرو» می داند، کتابچه عجیبی را می یابد که تمام دانسته های او را به چالش می کشد. کتاب در ذهن «آدورا» شروع می شود و در زندگی او گسترش می یابد؛ تا سرانجام سفر «آدورا» برای یافتن نویسنده ناشناس کتابچه مرموز آغاز می شود.

 

ابر صورتی: مجموعه داستان

نویسنده: علیرضا محمودی ایرانمهر

107 ص، تهران: نشر چشمه، 1388، چاپ اول

این کتاب به لحاظ موضوعی، داستان های مستقلی دارد که برخی از آنها، با زبانی آرکاییک نوشته شده اند. نه داستان گردآوری شده در این مجموعه، هر کدام موضوع و فرم ویژه خود را دارند؛ بعضی از آنها یادآور داستان های تراژیک، و بعضی دیگر امروزی هستند. عنوان کتاب از نام یکی از داستان های آن گرفته شده است. در این داستان که در سال های گذشته در اینترنت منتشر شد و مورد استقبال علاقمندان به ادبیات داستانی در ایران قرار گرفت، روایتی مربوط به کشته شدن سربازی در جنگ ایران و عراق را از زبان او می شنویم؛ روایتی از زبان یک مرده… داستان «ابر صورتی»، رتبه نخست مسابقه داستان نویسی «بهرام صادقی» در سال 1382 را به خود اختصاص داد.

 

مقدمه ای بر مناسبات دین و دولت در ایران عهد صفوی

نویسنده: سیدهاشم آقاجری

664 ص، تهران:انتشارات طرح نو، 1388، چاپ اول

پیدایش حکومت صفوی در ایران، تنها یک جابجایی ساده سیاسی از نوع آمد و رفت مکرر سلسله ها و خاندان های حکومتگر نیست. ویژگی مهم عصر صفوی، رسمیت یابی هم زمان حکومت و مذهب، وحدت سیاست و دین، و همگرایی، پیوستگی و تعامل کم نظیر نهاد دولت و نهاد مذهب است که نزدیک ترین نمونه به آن در ایران را، باید در عصر ساسانی باز جست. کتاب حاضر که پژوهشی مقدماتی در باب مناسبات دین و دولت در عصر صفوی است، حاوی داده ها و جستارهایی است که هم برای خوانندگان خاص و هم برای خوانندگان عام، جالب و سودمند است. عناوین بعضی از مباحث اصلی کتاب عبارت اند از: «آغاز عصر غیبت و علمای شیعی»، «مفاهیم دین و دولت و مناسبات آنها»، «تاسیس دولت صفوی و پایه ریزی دین: 907 تا 930 ه.ق»، «استقرار و ثبات دولت، شکل گیری و گسترش دین: 930 تا 984 ه.ق»، «بی ثباتی و تزلزل حکومت، تیرگی مناسبات دین و دولت»، «بی ثباتی سیاسی، ضعف نهاد دینی»، «اوج و اعتلای دولت، بسط و گسترش دین»، «تصفیه های خونین سلطنت و آغاز انحطاط دولت»، «ثبات، تمرکز و قدرت نسبی دولت، دیدگاه ها و نظریات مختلف دین»، «انحطاط دولت، تعارضات فکری و مذهبی علماء»، «اضمحلال و فروپاشی دولت، انحطاط و ضعف دین»، «صدارت: وظایف و اختیارات صدر»، «قضاوت»، «شیخ الاسلامی»، «ملا باشی»، «تولیت و متولیان»، و «مناصب دیگر: احتساب، خطابت، امامت جمعه».

 

شاملوشناسی: تقریبا همه چیز درباره احمد شاملو

نویسنده: محمدعلی رونق

787 ص، تهران: انتشارات مازیار، 1388، چاپ اول

این کتاب، منبع و مرجعی جامع، درباره « احمد شاملو» و آثار گوناگون اوست. این مرجع، از یک سو آثار متنوع « شاملو» در یک دوره پنجاه ساله را به نمایش می گذارد و از سوی دیگر، آنچه را که دیگران در زمان زندگی و پس از مرگ او نوشته اند، در معرض دید و قضاوت خواننده قرار می دهد. با این مجموعه، مخاطبان و پژوهشگران درخواهند یافت که به کدام جنبه از زندگی و آثار      « شاملو» بیشتر توجه شده و به کدام کمتر و جای کدام موضوع خالی است. در حقیقت مجموعه حاضر، فهرستی است جامع از کلیه آثار« احمد شاملو» و آن چه دیگران در باره او نوشته اند. این فهرست از نظر شکل، شامل مشخصات   کتاب شناختی کتاب ها، مقاله ها، گزارش ها، گفت و گوها و مدارک غیر کتابی مانند نوار، فیلم و لوح فشرده (CD)است. محدوده زمانی آثار معرفی شده، از آغاز فعالیت های ادبی و هنری « شاملو» تا پایان سال 1387 خورشیدی است. پس از اطلاعات کتاب شناختی هر اثر، گزیده هایی نیز از نوشته ها، گفتگوها و  سخنرانی های « شاملو» و آنچه دیگران درباره او نوشته و سروده اند، آورده شده است تا این مجموعه از حالت پژوهشی صرف و خشک یک کتاب شناسی معمولی خارج شود و برای طیف وسیع تری از علاقمندان قابل استفاده باشد.

 

آرمان خواهی سعدی در قلمرو حکومت

نویسنده: عبدالرسول چمن خواه

164 ص، شیراز: انتشارات نوید شیراز، 1389، چاپ اول

در آثار« سعدی »، حکمت عملی و سیاست مدن، جایگاهی خاص دارد. در حقیقت، « سعدی» در دوکتاب« گلستان» و« بوستان»، و در دو رساله« نصیحت الملوک» و« نصیحت به سلطان انکیانو»، یک دوره حکمت عملی را تعلیم   می دهد. اسلوب او در این زمینه، نه تنها از نظر لفظ، بلکه از نظر معنا نیز تازگی دارد. « سعدی » در آثار خود، کلمات حکیمانه کوتاه بسیار آورده است و تحت عناوینی چون« حکمت »، « موعظه »، « فایده »، « تنبیه »، « تربیت» و« پند»، به نقل حکایات و روایاتی پرداخته که در قالب آنها، اندیشه ها و نظریات خود در باب اصول ملک داری و رعیت پروری را، با کمال فصاحت بیان کرده است. کتاب حاضر، به بررسی اندیشه ها و آراء آرمان خواهانه « سعدی» در حوزه حکمت عملی و سیاست مدن، با اتکاء و استناد به مهم ترین آثار او در این زمینه می پردازد.

 

پیدا و ناپیدای دیپلماسی: گزیده ای از گزارش های سیاسی سفرای ایران

به کوشش: مجید مهران

648 ص، تهران: انتشارات وزارت امور خارجه، 1388، چاپ اول

این کتاب، گزیده ای از گزارش های سیاسی سفرا و رؤسای هیئت های سیاسی ایران در کشورهای خارجی، از زمان سفارت« امیرنظام گروسی» در پاریس (1276 ه. ق) تا اواخر عصر پهلوی است. این گزارش ها، بر اساس اسناد و مدارک موجود در آرشیوهای وزارت امور خارجه ایران، دانشگاه تهران و مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران تنظیم و تدوین شده است. گزارش های این مجموعه که به وسیله فرستادگان سیاسی ایران در کسوت وزیر مختار، کاردار، سفیرکبیر و… در یکصد و پنجاه سال اخیر نوشته شده، به مهم ترین وقایع سیاسی و اجتماعی محل ماموریت آنها و گاه مسائل و رویدادهای ایران و جهان می پردازند. بعضی از سفرا و نمایندگان سیاسی ایران که گزارش هایی از آنها را در این کتاب می خوانیم عبارت اند از:«امیرنظام گروسی»، «مهدی علاء (مشیرالملک)»، «میرزا حسین خان سپهسالار»، «سید محمودخان علاء الملک  (دیبا طباطبایی)»، «حسن پیرنیا(معیرالدوله)»، «شیخ محسن خان مشیرالدوله»، «عبدالصمدخان(ممتازالسلطنه)»، « میرزا ملکم خان(ناظم الدوله)»‌، « میرزا رضاخان ارفع(ارفع الدوله)»، « اسحق خان مفخم الدوله»، « محمدعلی فروغی (ذکاءالملک)»، عنایت الله خان سمیعی»، « سید حسن تقی زاده»، « حسین علاء»، «انوشیروان سپهبدی»، «نصرالله انتظام»، «اللهیار صالح»، « علی قلی اردلان»، «احمد میرفندرسکی»، « مسعود جهانبانی»، «مجید رهنما» و « محمود فروغی»‌.

 

گزیده آثار کورس سلحشور

512 ص، تهران: نشر قطره، 1389، چاپ اول

این کتاب، مجموعه چهار نمایشنامه و یک فیلمنامه از« کورس سلحشور» است. عناوین نمایشنامه های این مجموعه عبارت اند از:«آلونک»، «پلنگ نیمروز»،  «آن ها و ابلیس»، و «اسفندیار و مرگ». از ویژگی های آثار«سلحشور»، آن است که او همواره، حتی زمانی که به مسائل اسطوره ای و تاریخی می پردازد، توجه خاصی به مسائل انسانی و اجتماعی امروز دارد. در نمایشنامه«اسفندیار و مرگ‌»، که بن مایه ای اسطوره ای دارد و در نمایشنامه« پلنگ نیمروز»‌، که اثری تاریخی است، مسائل و دغدعه های انسانی کهن، آن چنان امروزی می شوند که خواننده یا بیننده فاصله زمانی را به فراموشی می سپارد. موضوع فیلنامه    «آوار»، حوادث غم انگیزی است که در سرزمین فلسطین روی می دهند.

 

زندگانی سیاسی خاندان اقبال

نویسنده: مظفر شاهدی

365 ص، تهران: موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران، 1388، چاپ اول

خاندان« اقبال » که شخصیت هایی چون« علی اقبال »، « خسرو اقبال »،     « عبدالوهاب اقبال »، « منوچهر اقبال » و… از آن برخاستند، از خاندان های تاثیرگذار در تحولات و رویدادهای سیاسی و اجتماعی و اقتصادی ایران در دوران حکومت « پهلوی» به شمار می رود. در کتاب حاضر، روند شکل گیری و ترقی این خاندان، در واپسین سال های حکومت قاجار واوایل حکومت « پهلوی»، با روشی تحلیلی – تاریخی، مورد بررسی قرار گرفته است. این بررسی، شامل پیشینه خاندان« اقبال » و زندگی و فعالیت های سیاسی مهم ترین شخصیت های این خاندان، به جز « منوچهر اقبال » است. به تصریح نویسنده، زندگی و   فعالیت های « منوچهر اقبال »‌ و نقش او در تاریخ معاصر ایران، در کتاب مستقلی، مورد بررسی قرار خواهد گرفت که به دنبال این کتاب منتشر خواهد شد.