در حالیکه نخستین پی امد شکست تیم ملی فوتبال ایران از عربستان، برکناری علی دایی از سرمربیگری تیم ملی بود اما با گذشت نزدیک به دو هفته، هنوز تیم ملی، سرمربی ندارد و خبرهای ضد و نقیضی در مورد جانشین دایی انتشار می یابد.
شکست ایران در برابر عربستان در شرایطی روی داد که فوتبال ایران در آستانه اوجگیری برای راهیابی به جام جهانی 2010 بود. در اولین عکس العمل در برابر این شکست، علی دایی از سمت سرمربیگری تیم ملی برکنار شد. او یک سال و یک ماه پیش،در حالی به سرمربیگری تیم ملی برگزیده شد که به گزارش خبرگزاریهای داخلی حکم انتصاب افشین قطبی، سرمربی ایرانی – آمریکایی پیشین تیم پرسپولیس از سوی فدراسیون فوتبال صادر شده بود. در آن زمان در رسانه های داخلی گفته شد که به دنبال نارضایتی محمود احمدی نژاد از قطبی و دستور شفاهی وی اسلامی، حکم سرمربیگری به نام دایی زده شده است. علی دایی هم در برنامه نود سیمای جمهوری اسلامی اعتراف کرد که پیش از این با او هرگز صحبتی نشده و او از این تصمیم شوکه شده بود.
اینک در مورد اخراج علی دایی در کمترین فاصله پس از شکست از عربستان هم شایعات حکایت از آن دارد که احمدی نژاد پس از ناکامی تبلیغاتی حضور در ورزشگاه آزادی، دستور برکناری دایی را صادر کرده است. این شایعه هنگامی قوت گرفت که خبرگزاری های دولتی زودتر از فدراسیون فوتبال خبر برکناری را منتشر کردند و فدراسیون فوتبال پس از تکذیب اولیه، آن را تایید کرد.
شب بعد از مسابقه نیز خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی گزارش داد که محمود احمدی نژاد در پایان جلسه هیات دولت گفته است که فوتبال ایران باید تیم شماره یک منطقه شود.
خبرگزاری فارس نیز یک روز بعد ـ دوشنبه ـ از قول احمدی نژاد نوشت: “در فوتبال نباید به گونه ای عمل شود که مردم این طور دلخور شوند. سازمان تربیت بدنی باید در این زمینه تلاش های بیشتری کند، به ویژه در عرصه تربیت مربی که زمینه اصلی را برای بروز استعدادها فراهم می کند.“
احمدی نژاد بعد از نتایج ضعیف تیم ملی ایران در جام جهانی 2006 آلمان هم گفته بود که ایران در جام جهانی بعدی یکی از چهار تیم نخست جهان خواهد بود؛به همین علت به دنبال ناکامی ایران در آن جام،به دستور محمد علی آبادی، رییس سازمان تربیت بدنی، فدراسیون فوتبال و تیم ملی خانه تکانی شد. هر چند برکناری رییس فدراسیون (محمد دادکان)، توسط رییس سازمان تربیت بدنی از سوی فدراسیون بین المللی فوتبال “مداخله دولت” در امر مدیریت فوتبال محسوب و به محرومیت و تعلیق فوتبال ایران منجر شد.
یکی از ورزشی نویسان مطرح ایران، دیروز در همین ارتباط اظهار داشت: “در آن هنگام یکی از مقصران اصلی این شکست،علی دایی، کاپیتان وقت تیم ملی اعلام شد و تبلیغات علیه او برای مدتی پرافتخارترین بازیکن تاریخ فوتبال ایران را زیر گیوتین سخت ترین انتفادها در نزد افکار عمومی برد. بعد از آن امتناع مربیان خارجی از آمدن به ایران و به بن بست رسیدن تیم ملی در شروع رقابتهای دور نخست جام جهانی 2010 باعث ظهور دوباره دایی به عنوان نوک هرم تیم ملی شد. اما شکست اخیر بار دیگر دایی را هدف اصلی حمله ها قرار داده و حالا تلاش این است که نقش مخرب دولت و سازمان تربیت بدنی در فوتبال ایران به گونه ای از دید افکار عمومی پنهان بماند.“
این ورزشی نویس به کارنامه پر شکست ایران در سال گذشته در المپیک و میدانهای بین المللی اشاره می کند و اینکه باشکست از عربستان سعودی، ناکامی های تربیت بدنی دولت نهم کامل شد. آن هم در حالیکه در سالهای اخیر تربیت بدنی بلندگوی تبلغاتی دولت احمدی نژاد بوده است.
شکست بی سابقه
آنچه در میدان آزادی اتفاق افتاد،نخستین شکست تیم ملی ایران از عربستان در خاک ایران بود و راهیابی ایران به جام جهانی 2010 را تقریبا غیر ممکن کرد. به این ترتیب با راهیابی مستقیم دو تیم برتر از هر دو گروه منطقه آسیا، تیم های سوم هر گروه با یکدیگر مسابقه می دهند تا تیم برنده برای راهیابی به جام جهانی با نیوزیلند، تیم برتر گروه اقیانوسیه پیکار کند.
اما در شرایطی که عربستان پس از شکست از کره شمالی، در اوج ناامیدی با تعویض سریع مربی تیمش را متحول کرد و با پیروزی در تهران مدعی صعود مستقیم شد، فدراسیون فوتبال ایران مانند دوران پیش از گزینش علی دایی، با امروز و فردا کردن، بی برنامگی خود را آشکار کرد. در همین راستا ابتدا اعلام شد که سرمربی، داخلی خواهد بود. بعد فیلیپ تروسیه فرانسوی و مصطفی دنیزلی ترک هم به نامهایی چون افشین قطبی، محمد مایلی کهن و امیر قلعه نویی اضافه شدند.
خبرگزاری مهر هفته پیش از قول مهدی تاج، نایب رییس فدراسیون فوتبال، خبر از انتخاب سرمربی تازه ظرف 48 ساعت آینده داد که پس از بازی دوستانه با تیم ملی سنگال (چهارشنبه هفته پیش) کارش را شروع خواهد کرد.اما این اتفاق نیفتاد و این گزینش به عهده کمیته تیم های ملی گذاشته شد تا در این مورد تصمیم گیری کنند. بعد قرار شد در یک جلسه ویژه در روز یکشنبه ـ دیروز ـ نام سرمربی اعلام شود؛ ولی رییس فدراسیون فوتبال ابتدا این جلسه را یک روز جلو کشید و بعد خبرگزاری فارس از سوی وی اعلام کرد که این کار ظرف سه روز آینده انجام خواهد شد. در همین روز (شنبه) خبرگزاری دانشجویان ایران هم از قول علی کفاشیان اعلام کرد که هنوز هیچ گزینه ای نهایی نشده و سازمان تربیت بدنی هیچ دخالتی درخصوص انتخاب سرمربی نداشته است، اما اگر مشکل مالی پیش آید، سازمان با فدراسیون وارد مذاکره می شود. دیروز هم خبرگزاریهای ایسنا و فارس از انتخاب محمود یاوری به عنوان سرمربی و منصور ابراهیم زاده به عنوان مربی در پایان جلسه ویژه انتخاب سرمربی تیم ملی خبر دادند، اما این خبر بی درنگ از خبرگزاری فارس برداشته شد و سپس خبرگزاری مهر گزارش داد که این جلسه ویژه به دلیل کارهای مهم مسوولان با یک روز تاخیر وامروز (دوشنبه) تشکیل می شود.
این در حالی است که تا مسابقه روز 16 خرداد با کره شمالی در پیونگ یانگ و سپس با امارات در تهران و کره جنوبی در سئول، فرصت زیادی نمانده و فوتبال ایران در یافتن روزنه ای برای صعود در انتظار معجزه پیروزی در هر سه مسابقه است.