خشونت ها به کجا می انجامد؟

نویسنده

» نظر نشنال در باره آینده تظاهرات اسلامگرایان

اریک مارگولیس

در گذشته های نه دور، بریتانیایی ها از حملات پراکنده به سربازان ملکه در مستعمرات به عنوان “هزینه های امپراطوری” یاد می کردند. در این موارد سربازان امپراطوری اعزام می شدند تا شورش را کنترل کنند. در سال ۱۹۲۰، وینستون چرچیل استفاده از گاز خردل را علیه قبایل “متمرد” در عراق و افغانستان مجاز شمرد.

حملات این هفته به سفارتخانه های آمریکا در کشورهای عربی، نشانه آشکاری از اعمال خشونت و احساسات ضد آمریکایی در دنیای جوشان اسلام بود. آخرین نمونه ازاین خشونت ها کشته شدن کریستوفر استیونز، سفیر جدید آمریکا در لیبی بود که از دیپلمات های عربی زبان آمریکا به شمار می رفت. او نمونه افراد تحصیل کرده ای بود که آمریکا نیاز شدیدی به آنها دارد. من هم که سال ها پیش به وزارت خارجه آمریکا پیوسته بودم از این واقعه بسیار متاسف شدم.

ما هنوز نمی دانیم استیونز به دست چه کسانی کشته شد ولی دو مظنون را در ذهن داریم: جهادگرایان القاعده در مغرب یا وفاداران به سرهنگ قذافی، که خواهان انتقام جویی از آمریکاییان هستند. پاسخ این سئوال هر چه باشد، آنچه مسلم است این است که خشونت ها ادامه می یابد.

فیلم ضد اسلامی که در کالیفرنیا تهیه شده بود باعث اعتراضات مردم در مصر، یمن و شمال افریقا شد و اکنون در کشورهای عراق، ایران، افغانستان و پاکستان برای تماشا به دست مردم رسیده است. من خود این فیلم ۱۵ دقیقه ای غیر حرفه ای را دیدیم. در این فیلم پیامبر اسلام به نحوی منزجر کننده مورد توهین و تمسخر قرار گرفته است.

تا این لحظه سازندگان واقعی این فیلم شرم آور مشخص نشده است: یک مسیحی قبطی مصری که سابقه کلاهبرداری بانکی دارد، گروهی تاجر آمریکایی هوادار اسرائیل یا فاشیست های مسیحی متعصب.

مسلمانان در همه جا دولت آمریکا را به خاطر این فیلم مقصر دانستند. در واقع واشنگتن هیچ گونه ارتباطی با ساختن این فیلم ندارد؛ همچنین ازتولید آن هم نمی توانسته است جلوگیری کند. ولی میت رامنی، رقیب جمهوری خواه باراک اوباما، بی درنگ رئیس جمهور را به “همدردی” با حمله کنندگان به سفارت آمریکا در بنغازی متهم کرد. شاید این حرکت نشانه دیگری از آن باشد که او هنوز برای رئیس جمهور شدن به قدر کافی آزموده نیست.

اگر در دوران جنگ سرد به سر می بردیم من می توانستم بگویم که این فیلم توسط دفتر ضد اطلاعات “کا گ ب” و به منظور تهییج و تشویق مسلمانان علیه آمریکا تولید شده است. امروزه شاید بتوان بنیادگرایان دست راستی مسیحی را مسئول آن دانست که با احساسات دینی خود نفرت از اسلام را ترویج می کنند؛ یا شاید صاحبان کسب و کار نومحافظه کار را، که خواهان درگیری آمریکا با جهان اسلام و بخصوص ایران هستند، بتوان در این کار دخیل دانست. شبکه ای از رادیوها، ناشرین و مدارس مسیحی وجود دارد که دائما امواج ضد اسلامی تولید می کنند. شورش های ضد آمریکایی اخیر در خاورمیانه بسیاری از آمریکاییان را متقاعد ساخته است که مسلمانان افراط گرایانی اهل خشونت هستند.

این فیلم منزجر کننده دوباره به این ذهنیت غلط بسیاری از مسلمانان دامن زده است که آمریکا در فکر ریشه کن کردن دین آنهاست. تمام این حرکات با ایدئولوژی جناح های راست گرای آمریکا برای سوق دادن این کشور به رویارویی و جنگ با ایران، کاملا سازگار است.

اوباما تا کنون با سرسختی از تن دادن به هر گونه تبلیغات جنگی سر باززده است، که در سالی که انتخابات ریاست جمهوری در پیش است، چندان کار آسانی نیست. این هفته، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل از اوباما خواست که شرایطی را که تحت آن آمریکا به ایران حمله خواهد کرد مشخصا تعریف کند. حامیان آمریکایی نتانیاهو اوباما را به “فدا کردن اسرائیل” متهم می کنند. گاهی به نظر می رسد سه نامزد برای ورود به کاخ سفید واشنگتن وجود دارد: اوباما، رامنی و نتنانیاهو.

نتانیاهو از باراک اوباما می خواهد که به خرج خزانه آمریکا به ایران حمله کند، زیرا این خطر بالقوه وجود دارد که ایران به اسرائیل حمله کند. نتانیاهو اکنون دیگر آشکارا از ریاست جمهوری رامنی طرفداری می کند.

در زبان عبری به اینگونه رفتار “خودشیفتگی افراطی” می گویند، ملغمه ای از شجاعت و بی باکی همراه با پیش فرض هایی افراطی. همه این شرایط را در کنار هم قرار دهید و خواهید دید تصویری از اوت ۱۹۱۴ در نظر مجسم می شود که به جنگ جهانی اول منجر شد: تعارضی غیر ضروری که از کنترل خارج شد و اروپا را نابود کرد.

اکنون افکار عمومی در آمریکا، کانادا و دنیای اسلام توسط کسانی کنترل می شود که خواهان جنگ هستند. چند مورد دیگر کشتار، یک درگیری در خلیج فارس، یک انفجار مهیب در غرب و آشوب بیشتر در خاورمیانه، می تواند به جنگ منجر شود. جنگی که نتانیاهو خود را برنده آن می انگارد. متاسفانه شاید هم درست دیده باشد.

منبع: نشنال – 16 سپتامبر