بازداشت ها به شاعران رسید

فرشته قاضی
فرشته قاضی

» نگرانی ها از موج جدید دستگیری ها توسط سپاه

بازداشت های اطلاعات سپاه به شاعران رسید؛ مهدی موسوی و فاطمه اختصاری، دو شاعر جوانی هستند که در روزهای اخیر دستگیر شده اند و از ۱۶ آذر ماه در بند ۲ الف سپاه زندانی هستند.

این دو شاعر جوان براساس گزارش وب سایت کلمه ۱۶ آذرماه ممنوع الخروج و سپس به دادسرای اوین احضار و بازداشت شده اند. صفحات آنها در فضای مجازی و پایگاههای اجتماعی هم در اختیار اطلاعات سپاه قرار گرفته. تاکنون هیچ یک از مسئولان درباره بازداشت این دو توضیحی نداده و به صورت رسمی اظهار نظری نکرده اند.

اما این دو شاعر جوان تنها کسانی نیستند که طی هفته ها و ماه های اخیر از سوی اطلاعات سپاه بازداشت شده اند و خبری از وضعیت آنها، دلایل بازداشت و اتهاماتی که به آنها نسبت داده می شود در دست نیست.مدیران وب سایت “نارنجی”، سایتی که در حوزه فن آوری و آی تی فعالیت می کند اولین کسانی بودند که طی این مدت خبر بازداشت شان توسط اطلاعات سپاه منتشر شد و خبرگزاری فارس به نقل از یک مقام امنیتی در موردشان چنین ادعا کرد: “اتهام این افراد که در قالب یک شبکه پیچیده امنیتی-رسانه‌ای فعالیت می‌کردند، ارتکاب جرایم سایبری و ارتباط با بیگانگان اعلام شده است”.

علی اصغر هنرمند، عباس واحدی، علیرضا وزیری، نسیم نیک‌مهر، ملیحه نخعی، محمدحسین موسی زاده و سارا سجادپور، بازداشت شدگان مربوط به سایت نارنجی بودند که برخی از آنها آزاد شده اند.

مدیران یک شبکه اینترنتی تولید، انتشار و معرفی موسیقی زیرزمینی، نفرات بعدی بودند که توسط اطلاعات سپاه بازداشت شدند. برادران رجبیان و یوسف عمادی، سه تن از مدیران سایت “برگ موزیک” ۲۰ مهرماه در ساری بازداشت و به بند ۲ الف سپاه منتقل شدند.از میان اینها یوسف عمادی با تبدیل قرار آزاد شده است.

امیر گلستانی، مسعود قاسم خانی، فریبرز کاردار، سید مسعود سید طالبی و رویا ایرانی، ۵ فعال شبکه های اجتماعی، دیگر افرادی هستند که به گفته وب سایت کلمه از اواخر مرداد ماه بازداشت و در بند ۲ الف سپاه زندانی شده اند.از این میان، امیر گلستانی، سید مسعود سید طالبی و فریبز کاردار به بند ۳۵۰ زندان اوین منتقل شده و علیرغم تبدیل قرار بازداشت به قرار وثیقه همچنان زندانی هستند. این ۵ نفر از سوی شعبه ۶ دادسرای اوین به “اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور” متهم شده اند.

محمد امین اکرمی و مهدی ری شهری تنگستانی دو فعال دیگر پایگاههای اجتماعی و فضای مجازی هستند که از جمله بازداشت شدگان توسط اطلاعات سپاه به شمار می روند.

آقای اکرمی اوایل آذر ماه بازداشت شده و آقای ری شهری تنگستانی که در یک کارگاه سی ان جی در تهران مشغول به کار بوده در آبان ماه بازداشت شده است.

گستردگی دایره بازداشت ها از سوی اطلاعات سپاه بیش از اینهاست و وب سایت کلمه گزارش داده که بازداشت شدگان تحت فشار برای اعتراف و مصاحبه تلویزیونی هستند.

هنوز مشخص نیست سپاه از این بازداشت ها چه هدفی دارد و چه پروژه ای را دنبال می کند اما براساس گزارش همین وب سایت، نهاد اطلاعات سپاه پاسداران با روی کار آمدن دولت جدید و درحالی که تغییر دولت ساختار وزارت اطلاعات را دستخوش تغییراتی کرده، با تعریف پروژه های جدید می کوشد فضای جامعه را تحت تاثیر قرار دهد. نهاد اطلاعات سپاه طی سالهای اخیر با به خدمت گرفتن کارشناسان سایبری و تجهیز خود در این زمینه، سناریوهای امنیتی متعددی را پی گیری و ده ها نفر را بازداشت کرده است.

تعداد این بازداشت ها که قریب چهار ماه گذشته انجام شده بالغ بر ۲۰ مورد بوده و تعدادی ازبازداشت شدگان به بند امنیتی ۲الف و تعداد دیگری به بند ۳۵۰ اوین منتقل شده اند. طی این مدت برخی از این افراد نیز با قید وثیقه و یا کفالت آزاد شده اند.پرونده تحقیق قضایی از این بازداشت شدگان به طور جمعی و فردی در اختیار بازپرس شعبه ششم دادسرای اوین، بازپرس امین ناصری قرار دارد. بازپرس شعبه ششم در بسیاری از موارد برخورد نامناسبی با این افراد و خانواده هایشان داشته و با تمدید مکرر قرار بازداشت و در برخی مواقع عدم اجرای قرار وثیقه عملا با بازجویان سپاه هماهنگ بوده و با بی توجهی به اعتراض خانواده ها و وکلا مانع آزادی بازداشت شدگان شده است. در مورد حوزه فعالیت بازداشت شدگان اخیر باید گفت مطالب منتشره از سوی آنها عمدتا در نقد سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و بازنشر اخباری از این دست بوده است. در میان بازداشت شدگان برخی دارای صفحاتی با ده ها هزار مخاطب بوده و برخی از آنها نیز تنها با صفحات شخصی و با تعداد نسبتا اندکی از مخاطب، در حوزه مجازی فعال بوده اند.

اطلاعات سپاه پیش از این تحت عنوان پروژه هایی چون “مضلین” و “چشم روباه” اقدام به بازداشت فعالان فضای مجازی، روزنامه نگاران، مستندسازان و سایر فعالان کرده بود.

 بازداشت های اخیر که در سکوت خبری و از چهار ماه پیش آغاز شده موجی از نگرانی ها را به دنبال داشته و تاکنون هیچ مسئولی درباره این بازداشت ها اظهارنظری نکرده است.خانواده های بازداشت شدگان نیز تحت فشارهای امنیتی، به صورت رسمی درباره بازداشت اعضای خانواده خود سخنی نگفته و سکوت کرده اند.