دقایقی پس از آنکه مشروح سخنان رهبر جمهوری اسلامی درباره انتخابات ریاست جمهوری آینده روی خروجی خبرگزاری ها قرار گرفت، اصولگرایان بلافاصله نسبت به آن واکنش نشان دادند و این بار انتخابات آزاد را که چند ماهی است در سخنرانی ها یا مصاحبه های اکبر هاشمی رفسنجانی دیده می شودهدف گرفتند و به روی آن شمشیر کشیدند.
علی خامنه ای در سخنرانی خود بدون اشاره به شخص خاصی گفت: “برخی که بطور مکرر می گویند انتخابات باید آزاد برگزار شود. معلوم است که انتخابات باید آزاد باشد، مگر بیش از سی انتخابات سه دهه اخیر آزاد نبوده است؟ در کدام کشور انتخابات از ایران آزادتر است؟ مراقب باشید این حرفهای شما مردم را از انتخابات مأیوس نکند.”
مخاطب مستقیم اظهارات خامنه ای کسی نیست جز اکبر هاشمی رفسنجانی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام و در یک درجه پایین تر سید محمد خاتمی رییس دولت اصلاحات.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام پیش از این درباره انتخابات آزاد گفته بود که “برگزاری «انتخابات آزاد»، شفاف و منطبق بر قانون اساسی میتواند بخش بزرگی از مشکلات کشور را حل کرده و علاوه بر افزایش اعتماد مردم و دوستداران نظام، دشمنان خارجی کشور را در بسیاری از زمینهها خلع سلاح و مأیوس کند.”
خاتمی هم در یکی از دیدارهای خود در همین ارتباط گفت: “اگر «انتخابات آزاد» برگزار شود و نقدها هم بشود، مردم انتخاب میکنند و مسئولیت انتخاب خود را نیز میپذیرند و اگر انتخابشان درست نبود، هزینه آن را هم می دهند و 4 سال بعد فرد دیگری را انتخاب میکنند.”
پس از موضع گیری صریح رهبر جمهوری اسلامی درباره انتخابات آزاد، اصولگرایان نسبت به مساله انتخابات آزاد واکنش نشان دادند و آن را ادامه فتنه سال ۸۸ نامیدند.
جدول واکنش اصولگرایان به انتخابات آزاد
با وجود مخالفت صریح اکثر اصولگرایان با انتخابات آزاد و نسبت دادن آن به “فتنه جدید” محمود احمدی نژاد رییس دولت دهم که خود متهم است با تقلب بر سر کار آمده،و از چندماه پیش دیگو جناح های جمهوری اسلامی نگران دخالت وی در انتخابات بعدی هستند،ضمن سخنانی بر انتخابات آزاد تاکید کرده است:“انتخابات باید آزاد باشد و هیچکس نباید حتی در ذهنش این باشد که در انتخابات اثر بگذارد یا دخالت بیجا کند و ملت هم اجازه چنین کاری را به کسی نمیدهد و ما هم در همین رابطه در خدمت ملت هستیم.”
علی مطهری از نمایندگان اصولگرای دولت اما تنها فردی بود که در واکنش غیر مستقیم به سخنان رهبر جمهوری اسلامی، و در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر درباره اینکه منظور آقای هاشمی از برگزاری انتخابات آزاد چیست و مخالفتهایی که با این ایده وی صورت میگیرد بر چه اساسی انجام می شود، گفت: “مخالفان ایده وی حرفشان این است که وقتی افرادی از انتخابات آزاد صحبت می کنند به این معنی است که انتخابات گذشته آزاد نبوده ودر آن تقلب صورت گرفته است. در حالی که نباید به این شکل به قضیه نگاه کرد، یعنی ما باید حسن ظن داشته باشیم نه اینکه این حرفها را به خودمان بگیریم.”
وی افزود: “اگر کسی از انتخابات آزاد صحبت می کند و ما موضع می گیریم اتفاقا این موضوع بیشتر شبهه ایجاد می کند که شاید مسائلی وجود داشته است. اتفاقا باید از بیان چنین سخنانی استقبال کنیم.”
مطهری با طرح این سئوال که “مگر بقیه افراد طرفدار انتخابات آزاد نیستند”، اظهار کرد: “مگر مخالفان آقای هاشمی طرفدارانتخابات آزاد نیستند؟ نباید به گونه ای صحبت کنیم که گویی عده ای مخالف انتخابات آزاد هستند. به هر حال حرف آقای هاشمی برای برگزاری انتخابات آزاد، حرف منطقی است؛ چراکه انتخابات همیشه باید آزاد باشد. این حرف وی به این معنی نیست که انتخابات گذشته حتما با تقلب همراه بوده است. البته آقای هاشمی نقدهایی به انتخابات ۸۸ و حتی ۸۴ دارد.”
به گفته مطهری “بالاخره باید ببینیم که منظور از انتخابات آزاد چیست؟ یک بار نشد که برویم و از آقای هاشمی بپرسیم که منظور شما از انتخابات آزاد چیست؟ اگر تعریضی به انتخابات ۸۴ و ۸۸ دارد خوب باید بگوید که کجای کار نقص داشته و اگر بحثی از سازمان رای می شود، منظور چیست؟”
وی با بیان اینکه “باید مسائل درمورد انتخابات، روشن و به صورت شفاف گفته شود”، خطاب به مخالفان ایده هاشمی گفت: “به جای اینکه به این ایده و شخص آقای هاشمی حمله کنید بهتر است بنشینید و با ایشان صحبت کنید. از ایشان بپرسید اینکه شما می گویید انتخابات آزاد و بر این واژه تاکید دارید و گاهی اشاراتی به تخلف و بلکه تقلب در انتخابات سالهای ۸۴ و ۸۸ داشته اید، منظورتان چیست. بهتر است این گونه مسائل باز شده ودر رسانه ها مطرح شود. این رویکرد بسیار بهتر است تا اینکه دائما به افراد حمله کنند وهر کسی حرفی می زند متهم به فتنه افروزی و بیان حرف رمز فتنه ۹۲ شود. در پیش گرفتن اقدامات تخریبی در شان گروههای سیاسی ما نیست و بهتر است آنها در مورد مسائلی نظیر انتخابات آزاد با آقای هاشمی گفتگو کنند. شاید او دلایل و مدارکی برای بیان این جملات داشته باشد و در نهایت این گفتگو به حسن تفاهم و وحدت منتهی شود.”