“هرکسی، زمانی که نه راه پس دارد نه راه پیش، برای بقای خود مبارزه می کند.” احمد یوسف، مشاور سابق نخست وزیر اسماعیل هانیه، به خوبی وضعیت کنونی حماس در نوار غزه را بیان کرده است.
حماس که قربانی سقوط متحد اسلام گرایش در مصر شده، در شرایط سختی قرار گرفته. آیا اکنون جنبش اسلام گرای فلسطینی از اخوان المسلمین مصر فاصله خواهد گرفت تا خود را به نظامیان نزدیک کند؟ از دید سیاست شناس مخمر ابوسعیده، این اقدام “محتمل” است، ولی شانس موفقیت “تقریباً صفر” می باشد. زیرا از دید ژنرال مصری عبدالفتاح السیسی، حماس هم به لحاظ ایدئولوژیکی به اخوان المسلمین نزدیک است و هم اینکه نزدیکی آن به شبه جزیره سینا باعث شده تا این شبه جزیره به مأمن جدید جهادگرایان تبدیل شود. ارتش مصر متقاعد شده که نوار غزه به عنوان یک “پایگاه ایدئولوژیک” و یک “اردوگاه آموزشی” برای شبه نظامیان سلفی این شبه جزیره عمل می کند. طی هفته های اخیر، تشدید حملات در شبه جزیره سینا تنها باعث شده تا ذهنیت مصری ها نسبت به این “منطقه تروریست خیز” تقویت شود.
نتیجه: درحال حاضر نقطه مرزی رفح، بین مصر و نوار غزه، به یک گذرگاه غیرقابل عبور تبدیل شده؛ درست به مانند راه های زیرزمینی قاچاق [به عنوان قلب اقتصادی غزه] که ۸۰ درصد از آنها ازسوی ارتش مصر تخریب شد. امروز عبور از رفح به صورت قطره چکانی انجام می شود؛ آخرین حمله که در تاریخ ۱۹ اوت روی داد، منجر به کشته شدن ۲۵ تن از نیروهای مصری گردید.
جنبش اسلام گرای حماس جدا از انزوای سیاسی اش، با یک بحران مالی شدید روبروست، چرا که از منبع اصلی درآمد خود یعنی تونل های زیرزمینی که کالاهای قاچاق از آنها رد می شد، محروم شده است [نزدیک به ۴۰ درصد از بودجه دولت].
اکنون چه گزینه هایی برای حماس باقی مانده تا بتواند از ورشکستگی و انزوا در منطقه جلوگیری کند؟ این جنبش اسلام گرای فلسطینی درتلاش است تا مجدداً روابط خود را با حامی ایرانی خود جوش دهد. ابوسعیده می گوید: “این تنها راه خروج از بحران برای حماس است.” قبل از قطع شدن روابط در سال ۲۰۱۲ به دلیل پرونده سوریه، تهران سالانه بین ۲۰ تا ۳۰ میلیون دلار به حماس کمک مالی می کرد. ولی هنوز مشخص نیست که آیا تهران “خیانت مربوط به سوریه” را فراموش کند و بار دیگر به این کمک تن در دهد.
منبع: لوموند، ۲۸ اوتhttp://www.lavie.fr/actualite/monde/israel-se-prepare-t-il-a-une-guerre-contre-l-iran-28-08-2012-30161_5.phphttp://www.slate.fr/story/47317/toxicomanie-came-drogue-iran-teheran