هنر روز، در بخش کتاب می کوشد کتاب ها و نشریاتی را که در حوزه اندیشه و هنر مباحث نظری را منعکس می کنند یا در مسائل اجتماعی و سیاسی مباحثی درخور دارند، به خوانندگان خود معرفی کند. ارجحیت با کتاب های روز خواهد بود، ولی این امر به معنای غفلت از آثارمنتشر شده در گذشته دور یا نزدیک نیست. کتاب های منتشره از پدیدآورندگان ایرانی به زبان های دیگر یا ترجمه شده به این زیان ها هم در کتاب روزجای ویژه ای خواهند داشت. ناشران و پدید آورندگان آثار می توانند برای معرفی یک نسخه کتاب به نشانی زیر بفرستند.
Iran Gooya : نام گیرنده
BP 114 : شماره صندوق پستی
Creteil 94000 : اسم وکد پستی شهر
France : نام کشور
در ا عماق چاه
دره پنهان
نویسنده: محمد قراچه داغی
173ص، تهران: نشر چشمه، 1387، چاپ اول
روایت این رمان که نثری سلیس و زیبا دارد از شهر لس آنجلس آغاز می شود. راوی داستان، زمینی در اطراف شهر خریده است تا با شرکایش شهرکی برای سالمندان دوستدار طبیعت بسازد. در جریان حفر چاه برای تامین آب شهرک، او سنگ های عجیبی می یابد. این سنگ ها، نشانه هایی از مردمی دارند که هزاران سال قبل در این سرزمین می زیسته اند. رمان، آرام آرام، سفری اسطوره ای را آغاز می کند؛ در اقالیم دیگر و زمان هایی دیگر، به جستجوی جان مشترکی بر می آید و در قالب داستانی نو، زنان و مردانی را می یابد که از دور دست زمان تا امروز، گویی امتداد یکدیگرند. رمان «دره پنهان» با نگاه به روانشناسی تحلیلی و بر پایه باور به وجود یک ناخودآگاه جمعی اسطوره ای نوشته شده است. از این دیدگاه، این رمان کوششی نو و جذاب در رمان نویسی معاصر ایران به شمار می رود.
سیاه و خنده
نمایش روحوضی (زمینه، زمانه و عناصر خنده ساز)
نویسنده: محمد باقر انصاری
120ص، تهران: انتشارات سوره مهر، 1387، چاپ اول
نمایش روحوضی، گونه ای از نمایش اصیل ایرانی است که از تکمیل نمایشی ابتدایی به نام «تقلید» یا «مضحکه» و با وارد شدن پرسوناژی به نام «سیاه» به وجود آمده است. نمایش روحوضی، بیشتر در جشن ها و شادمانی ها، نظیر عروسی، عقد یا ختنه سوران اجرا می شد. گذشته از رویکرد کمیک و شادی آور این نمایش که لحظه ای تماشاچی را به خود وا نمی گذاشت، ماهیت انتقادی آن نیز عامل دیگری بود که مخاطب ایرانی توسط آن می توانست از اشخاص یا افراد طبقه بالای اجتماع انتقام بگیرد. در کتاب حاضر، نمایش های شادی آور ایرانی به ویژه نمایش روحوضی، مورد بررسی قرار گرفته است. کتاب شامل چهار فصل با این عناوین است: 1- بازشناسی ماهیت خنده، 2- کمدی چیست؟، 3- ماهیت و ساختار نمایش های شادی آور ایرانی، 4- بررسی عناصر خنده ساز در نمایش شادی آور روحوضی.
تا زنی می آید
این یک فصل دیگر است
نویسنده: مرجان شیرمحمدی
150ص، تهران: نشر مرکز، 1387، چاپ اول
از «مرجان شیر محمدی»، پیش از این، کتاب های «بعد از آن شب» و «یک جای امن» منتشر شده است. «بعد از آن شب» در سال 1380، برنده جایزه «بنیاد هوشنگ گلشیری» به عنوان بهترین مجموعه داستان اول شد. در کتاب «این یک فصل دیگر است»، قصه زندگی «عماد» روایت می شود. او مردی است میانسال که به تنهایی در طبقه دوم خانه آباء و اجدادی اش زندگی می کند، طبقه اول را هم به گروه های فیلم ساز اجاره می دهد. «عماد» از دار دنیا فقط چند خواهر دارد که هر کدام یک گوشه دنیا زندگی می کنند و سال تا سال هم سراغی از او نمی گیرند، به علاوه یک دوست قدیمی که گاه نزد او می آید. در جریان ساختن یکی از فیلم ها، «عماد» با زنی آشنا می شود. این، آغاز دوره جدیدی در زندگی هر دوی آنهاست.
معین، حافظ ودیگران
مجموعه مقالات دکتر محمد معین (مجموعه 2 جلدی)
به کوشش: دکتر مهدخت معین
1174ص، تهران: انتشارات صدای معاصر، 1387، چاپ سوم
این کتاب، مجموعه ای از مقالات استاد برجسته و فقید زبان و ادبیات فارسی، «دکتر محمد معین» است که از سال 1318 در نشریات گوناگون منتشر شده است. تعدادی از مقالات کوتاه است، اما دقیق و حاوی نکات و کشفیات تازه. برخی دیگر، مفصل است و نشان می دهد که مؤلف طرح تالیف کتابی را داشته و فشرده آن کتاب را به صورت مقاله منتشر کرده است. عناوین بعضی از مقالات این مجموعه عبارتنداز: «حافظ شیرین سخن»، «ترجمه احوال حافظ»، «یگانگی و دو گانگی در مزدیسنا»، «عبارتی از سفرنامه ناصر خسرو»، «لوحه ارشام هخامنشی»، «قصیده رودکی و استقبال گویندگان»، «یک رسم باستانی»، «جشن نوروز»، «اندرز یا حکمت عملی در ادبیات پهلوی»، «خاقانی و آئین مسیح»، «شماره هفت و هفت و پیکر نظامی»، «حکمت اشراق و فرهنگ ایران»، «ارداویرافنامه»، «آئین آریائیان پیش از ظهور زرتشت»، «عبارتی از قابوسنامه»، «تفسیر فارسی منسوب به خواجه عبدالله انصاری»، «کتیبه های پهلوی»، «یادداشت هایی درباره حافظ» و «حافظ و غنی».
با زهم از سنت…
سویه های هویت
نویسنده: حاتم قادری
200ص، تهران: انتشارات شیرازه، 1387، چاپ اول
این کتاب، مجموعه ای از یازده مقاله، سخنرانی و مصاحبه در باب سویه های هویت است. در این مجموعه، سه سویه هویت برجسته شده است: هویت ملی/قومی، هویت جنسی و هویت سنی. تمامی سویه های هویت، در وهله اول، هویت گروهی و هم سنخی را پیش چشم دارند ولی در مواردی، اشاره ای به هویت فردی هم صورت گرفته است. عناوین مقالات و سخنرانی ها و مصاحبه های گردآوی شده در کتاب حاضر عبارتنداز: «چالش های دولت و هویت ملی در گذشته و حال»، «عوامل و عناصر هویت ساز در عصر ارتباطات»، «تشکل های مدنی و هویت سازی سیاسی در ایران»، «شهروندی و هویت فرهنگی»، «جهانی شدن، امر اجتماعی، هویت ایرانی»، «جنسیت و هویت جنسی»، «تقدم و تاخر هویت مدنی و هویت جنسی»، «زن، قدرت، اخلاق»، «فمینیسم رویاروی»، «انقطاع نسل ها؛ انقلابی کامل» و «نسل سوم در جستجوی معنا».
علیه نو لیبرالیسم
گفتارهایی درباره ایستادگی در برابر نولیبرالیسم
نویسنده: پی یر بوردیو
ترجمه: علیرضا پلاسید
162ص، تهران: نشر اختران، 1387، چاپ اول
«ایستادگی در برابر لیبرالیسم» کتابی است در برابر اسطوره نوظهور روزگار ما، یعنی نولیبرالیسم که پرچم ایستادگی را برای دفاع از منافع همگانی بر می فرازد. در سال های اخیر، با اجرای سیاست های نولیبرالی یعنی برچیدن نهادهای رفاه همگانی – مسکن، بهداشت و… – پیش بینی ناپذیری بازار، و رقابت های جهانی، رنج محرومان و اقشار آسیب پذیر جامعه افزوده شده است. نویسنده این کتاب با تحلیل این وضعیت و اعتراض بی امان علیه نولیبرالیسم و مدافعان آن، به افراد، گروه ها و جنبش های اجتماعی ای که دیدگاه هایشان کمتر در رسانه ها بازتاب می یابد، یاری می رساند.
ابیات ناب مثنوی
گنجینه اسرار (شرح و توضیح 800 بیت پر کاربرد مثنوی)
نویسنده: عباس محمدیان
219ص، جلد نرم، 16.5 23.5 سانتی متر
در این کتاب، هشتصد بیت برگزیده از میان بیش از بیست و پنج هزار بیت «مثنوی»، شرح و تفسیر شده است. این هشتصد بیت، ابیاتی هستند که در طول زمان، در میان اهل ادب، حکمت و عرفان، اشتهار یافته و در بسیاری از آثار آنان به کار رفته اند. جهت گیری کلی در گزینش و چینش ابیات «مثنوی»، موضوعات دینی، تربیتی، اخلاقی و اجتماعی است. ابیات شرح شده، تحت عناوین و موضوعاتی هم چون «خداشناسی»، «هستی شناسی»، «قضا و قدر»، «انسان شناسی»، «معرفت شناسی»، «عشق»، «جبر و اختیار» و… دسته بندی شده اند.
ماهنامه سینمایی فیلم
شماره پی در پی 391، اسفند 1387
آخرین شماره ماهنامه سینمایی فیلم که از بیست و هفت سال پیش تاکنون منتشر می شود، شامل مقالات، نوشته ها، گزارش ها و اخباری درباره سینمای ایران و جهان است. بخش بزرگی از نوشته های این شماره به فیلم موفق «درباره الی»، به کارگردانی «اصغر فرهادی» و برنده خرس نقره ای جشنواره برلین اختصاص دارد. در شماره 391 می خوانیم.
• «درباره الی» و خرس نقره ای • «درباره الی»، فیلم برگزیده نویسندگان و منتقدان ماهنامه فیلم • گزارش های بیست و هفتمین جشنواره بین المللی فیلم فجر • معرفی فیلم های «آناهیتا»، «بیداری»، «عصر روز دهم»، «طلا و مس»، «کیمیا و خاک» و «مینور/ماژور» • نمایشگاه عکس های ناصر تقوایی و محمود کلاری • رعد بعد از برق: یادداشت های یک فیلم نامه نویس/فرهاد توحیدی • در جستجوی حقیقت مسابقه سینمای معنا گرا: زمانی برای دیدن نادیدنی ها/اشکان راد • چشم واقعیت: مسابقه آثار کوتاه، نیمه بلند و بلند مستند ایرانی/الهام طهماسبی • سینماهای ملی در برابر هالیوود/کیکاوس زیاری • در سینما هر کاری می شود کرد، به شرطی که پولش را داشته باشی/گفتگو با دیوید فینچر • …