فرمانده سپاه قدس در اتاق جنگ سوریه

آرش بهمنی
آرش بهمنی

» نام سلیمانی دوباره بر سر زبان‌ها افتاد

هم‌زمان با وتوی قطعنامه شورای امنیت علیه سوریه توسط چین و روسیه٬ برخی نشریات منطقه به نقل از یک عضو شورای ملی سوریه نوشتند که قاسم سلیمانی٬ فرمانده سپاه قدس برای کمک به ارتش سوریه در این کشور به سر می‌برد.

این فرد٬ که نام وی منتشر نشده٬ گفته است که سلیمانی “در اتاق جنگ سوریه حضور دائمی دارد و در طراحی عملیات کشتار توسط ارتش سوریه، نقش اساسی ایفا می کند”. نشریاتی چون هاآرتص٬ چاپ اسراییل٬ و صباح٬ چاپ استامبول٬ این گزارش را منتشر کرده‌اند٬ اما نامی از منبع خود نبرده‌اند. هنوز هیچ‌کدام از منابع مستقل خبری این مساله را مورد تایید قرار نداده‌اند.

این گزارش افزوده است که همراه با سلیمانی٬ نزدیک به ۱۵ هزار عضو سپاه قدس نیز در سوریه حضور یافته‌اند و در سرکوب معترضان به حکومت بشار اسد کمک می‌کنند.

این نخستین بار نیست که جمهوری اسلامی به دست داشتن در سرکوب‌ مخالفان دولت سوریه متهم می‌شود. نشریه تودی زمان٬ پیش از این با انتشار تحلیلی درباره اتفاقات سوریه٬ نوشته بود: “ایران نیز همچنان به ارائه کمک به رژیم خونخوار سوریه ادامه می دهد، و با دنبال کردن منافع ژئوپولیتیک خود در منطقه، به همان اندازه در کشتار مردم سوریه شریک است. هر قطره خونی که در سوریه ریخته می شود لکه ننگی بر پیشانی روسیه، چین و ایران به حساب می آید، که هر سه از رژیم استبدادی سوریه دفاع می کنند”.

این گزارش چند روز پس از آن منتشر شد که رهبر جمهوری‌اسلامی در خطبه‌‌های نماز جمعه٬ اعلام کرد جمهوری‌اسلامی پیش از این در فلسطین و لبنان دخالت کرده و بعد از این نیز این کار را ادامه خواهد داد.

پیش از این بسیاری از مقامات جمهوری‌اسلامی از دولت سوریه حمایت و معترضان را متهم کرده بودند که با تحریک کشورهای غربی٬ دست به “اغتشاش” می‌زنند.

رهبر جمهوری‌اسلامی در آخرین سخنان خود پیرامون سوریه٬ گفته بود که “تنها جرم” این حکومت “حمایت از خط مقاومت منطقه” است و انتقاد جامعه بین الملل از نظام بشار اسد را معلول همین حمایت دانسته بود. وی افزوده بود که موضع جمهوری اسلامی حمایت از “هرگونه اصلاحات” در این کشور در برابر مخالفت با “دخالت آمریکا و کشورهای دنباله رو آن” است.

یحیی صفوی، دستیار و مشاور عالی فرمانده کل قوا هم در مصاحبه‌ای با خبرگزاری فارس، فشار غرب علیه سوریه را در همین راستا تحلیل کرده و گفته بود که کشورهای غربی می‌خواهند “تا از این طریق مانع شکل‌گیری محور استراتژیک ایران، عراق، سوریه و لبنان به مصر و دیگر کشورهای منطقه شوند.”

چندی پیش محمود احمدی‌نژاد نیز در مصاحبه با روزنامه واشنگتن پست، از کشورهای لبنان، ترکیه و سوریه به عنوان کشورهای “مهم” منطقه برای جمهوری اسلامی یاد و در این میان بر سوریه به عنوان کشوری که “در صف مقدم مقاومت است” تاکید کرده بود.

 حمایت بی قید و شرط مقامات جمهوری اسلامی از دولت دمشق٬ مخالفت‌هایی را در داخل کشور نیز موجب شده است. احمد آوایی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، دراین باره گفته بود: “واقعیت این است که حمایت مطلق ما از سوریه کار درستی نبود. چراکه مردمی که در این کشور علیه حکومت تظاهرات می‌کردند مردم متدینی بودند و حرکت‌های اعتراضی خود‌جوش بود.”

جمهوری‌اسلامی پیش از این نیز اعلام کرده بود که از طریق خرید برخی کالاهای ساخت سوریه٬ از دولت این کشور حمایت خواهد کرد. این مساله باعث شده که معترضان در سوریه٬‌چندین ایرانی را به گروگان بگیرند.

این نخستین بار نیست که از نقش قاسم سلیمانی در درگیری‌های خارج از کشور یاد می شود. در زمان وقوع جنگ ۳۳ روزه مابین اسراییل و حزب‌الله لبنان هم برخی منابع خبری گفته بودند که قاسم سلیمانی در نقش یکی از فرماندهان حزب‌الله لبنان در جنگ حاضر بود.
سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران جمهوری اسلامی است. نیروی قدس یا سپاه قدس نیروی ویژه و زیرشاخه ‌ای از نیروهای پنج ‌گانه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است که مسئول فعالیت‌ ها و عملیات نظامی برون ‌مرزی سپاه را بر عهده دارد.

سپاه قدس هنگام جنگ ایران و عراق به‌عنوان نیروی برون مرزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تشکیل شد و فعالیتش را با حمایت از کردها برای مقابله با صدام حسین در زمان جنگ ادامه داد و پس از جنگ، با حمایت از احمدشاه مسعود در زمان مداخله نظامی شوروی در افغانستان و بعدها در مقابله با طالبان دامنه فعالیتش را گسترش داد.

این نیرو همچنین از مبارزان اسلام‌گرای بوسنیایی در جنگ یوگوسلاوی حمایت کرد. مأموریت اصلی نیروی قدس، سازماندهی، پروراندن، تجهیز و سرمایه ‌گذاری روی جنبش‌ های انقلابی اسلامی است و مسئولیت راهبرد سیاست های خارجی نظام را با نظارت رهبر جمهوری اسلامی بر عهده دارد.

آمریکا و دولت های غربی، نیروی قدس را به طراحی، سازماندهی، هدایت و اجرای عملیات مختلف نظامی و تروریستی علیه نیروهای امنیتی و نظامی خارجی در کشورهای مختلف بخصوص عراق، افغانستان و لبنان متهم می کنند.

رسانه های بین المللی از قاسم سلیمانی فرمانده این نیرو به عنوان یکی از مخوف ترین و بانفوذترین شخصیت های خاور میانه نام می برند که روسای جمهور و ارشدترین مقامات کشورهای منطقه نیز نام او را با ترس بر زبان می آورند.

رسانه‌های جمهوری اسلامی ماه گذشته مدعی شده بودند که دو تن از نمایندگان سابق کنگره آمریکا قانون‌گذاران این کشور را برای ترور قاسم سلیمانی تحریک کرده‌اند.