دو هفته پس از آنکه وزیر اقتصاد کابینه حسن روحانی به بهانه بالابودن قیمت ارز که ناشی از سیاست های محمود احمدی نژاد و دولت وی بود، از مجلس “کارت زرد” گرفت و تهدید به استیضاح شد، نوبت به محمدرضا فرجی دانا، وزیر علوم رسید تا به دلیل تلاش برای بازگرداندن حق تحصیل به دانشجویان ستاره دار و آنچه که “انتصاب فتنه گران” نامیده می شود، از مجلس کارت زرد بگیرد.
رویکرد تقابلی مجلس شورای اسلامی در برابر دولت روحانی موجب شده که وزرا روزانه مجبور به حضور در مجلس و پاسخ به سئوالات نمایندگانی باشند که از سوی یک حلقه کوچک ۴۰ نفری وابسته به جبهه پایداری خط می گیرند.
در همین راستا دیروز نوبت فرجی دانا بود تا به سئوال ۲۳ عضو این حلقه پاسخ دهد و با قانع نشدن این افراد، دومین کارت زرد کابینه را برای روحانی ببرد.
در اینباره، خبرگزاری فارس در گزارشی نوشته است: “در جلسه علنی دیروز سؤال ملی ۲۳ نفر از نمایندگان مجلس که حجتالاسلام سیدمحمود نبویان نماینده تهران به نمایندگی از سؤال کنندگان، پرسش را مطرح کرد از رضا فرجیدانا وزیر علوم را مورد بحث و بررسی قرار دادند.سؤالکنندگان از وزیر پرسیدند، علت عدم پایبندی وزیر علوم به تعهدات در انتصاب مدیران چیست؟ وکلای ملت پس از استماع پاسخهای وزیر و توضیجات نبویان، با ۷۳ رای موافق، ۱۴۹ رای مخالف و ۱۰ رای ممتنع از ۲۴۰ نماینده حاضر در جلسه، از پاسخهای وزیر علوم قانع نشدند و به این ترتیب دومین کارت زرد مجلس نهم به فرجیدانا به عنوان دومین وزیر دریافت کننده اخطار، داده شد”.
گفتنی ست طبق آئیننامه داخلی در صورتی که در هر دوره مجلس تعداد کارت های زرد هر وزیر به عدد ۳ برسد، زمینه استیضاح او وزیر فراهم میشود.
در جلسه دیروز، سیدمحمود نبویان که به حلقه پایداری نزدیک است، در تشریح سئوال اش از فرجی دانا گفت: “آقای وزیر گفتند اگر مراجع امنیتی و ذیصلاح، فردی را در استعلام رد کند، آقای وزیر آن فرد را عزل میکند، باید بگویم افرادی در وزارت علوم منصوب شدند که خودشان در ایجاد التهاب در دانشگاهها در دورههای مختلف نقش داشتند، اولین فرد معاون آموزشی وزارت علوم است، سوابق آقای میلیمنفرد راکه به عنوان معاون آموزشی وزارت علوم منصوب شده، وقتی مشاهده میکردم، شاهد بودم که هم در فتنه سال ۷۸ که فتنه کوی دانشگاه بود و هم در فتنه ۸۸ بعد از انتخابات ریاست جمهوری حضور داشته است،اصلا آقای میلیمنفرد در تحصن سال ۸۸ حضور داشته و حتی دستگیر شده است، بنابراین دیگر انتساب به فتنه یعنی چه، اینکه خود آقای میلیمنفرد در تحصن بوده و دستگیر شده، آیا انتساب به فتنه نیست، آقای میلیمنفرد گفتند یکی دو ساعت بعد از دستگیر شدن، از او عذرخواهی کرده و او را آزاد کردند، در حالی که اصلا این گونه نبوده است، یکی از مسئولان بلندپایه واسطه شده و او را آزاد کردند.آقای فرجیدانا وزیر علوم در کمیسیون آموزش گفت که درباره میلیمنفرد از وزارت علوم در زمان وزارت آقای مصلحی استعلام شده، آقای زاهدی رئیس کمیسیون آموزش به آقای مصلحی در این زمینه نامه نوشت و از او سؤال کرد و آقای مصلحی پاسخ داد که «در مورد ادعای فوق به اطلاع میرساند هیچ استعلامی از وزارت اطلاعات در زمان حضور بنده به عنوان وزیر در این وزارتخانه صورت نگرفته است«. باید بگویم درباره آقای میلیمنفرد با توجه به مواردی که گفتم، اصلا استعلامی لازم نیست، فرد دومی که میخواهم درباره او صحبت کنم، جعفر توفیقی مشاور عالی وزیر علوم است که او هم در تحصن شرکت و سخنرانی کرده و حتی از متحصنین در فتنه ۸۸ تشکر کرده است. با توجه به این اظهارات آقای توفیقی که مشاور عالی شما هستند، آیا او به فتنه انتسابی ندارد؟ فرد سومی که میخواهم درباره آن صحبت کنم، آقای صدیقی معاون وزیر و رئیس سازمان دانشجویی است، آقای وزیر گفتهاند که درباره او استعلام نشده و یا اینکه استعلام او مثبت بوده است. بنده میخواهم پاسخ استعلام درباره آقای صدیقی را قرائت کنم، پاسخ استعلام این است «برابر نظر مراجع ذیصلاح، انتصاب نامبرده به عنوان معاونت دانشجویی وزارت علوم به مصلحت نیست«. جناب آقای سمنانیان معاون وزیر و رئیس مرکز هیئت امنا، او ریاست دانشگاه تربیت مدرس را در زمان دوم خرداد بر عهده داشت، او آقای کدیور را با یک دروغ و استعلام نسبت به نام مهدی کدیور که در پرونده گفته شد مشکلی ندارد، جذب کرد، نظر مراجع ذیصلاح درباره آقای سمنانیان به این شرح است «طبق نظر مراجع ذیصلاح مشاورعلیه فاقد صلاحیت به کارگیری در پست مورد نظر است». درباره اینکه آقای وزیر گفت که ما انگ میزنیم، باید بگویم به نظرم این تعابیر خوب نیست”.
ابوالقاسم خسروی دیگر نماینده نزدیک به جبهه پایداری هم گفته است: “فرجیدانا از پیش کشیدن بحث بازگرداندن دانشجویان ستارهدار قصد بهرهبرداری سیاسی دارد و این به نفع دانشگاهها نیست. وزیر علوم باید اول دانشجوی ستارهدار را تعریف کند و بگوید دانشجوی ستارهدار چه کسی است، در این صورت میتوان شفاف با او در این مورد بحث کرد. اگر وزیر علوم در این رابطه خارج از چارچوبهای قانونی عمل کند قطعا توسط نمایندگان عملکردش پیگیری خواهد شد”.
محمد رضا فرجی دانا، وزیر علوم کابینه روحانی نیز پس از اظهارات این نمایندگان، در دفاع از عملکرد خود چنین گفت: “بسیاری از انگها از فعلیت افتاده است و نظام آموزش عالی کشور احتیاج به بکارگیری همه نیروهای نظام دارد. دو معاون در حوزه آموزشی و دانشجویی و دو مدیر میانی و مشاور منصوب کردهام که مورد سئوال نمایندگان سئوالکننده است و فقط یکی از انتصابات به ادعای نمایندگان سئوالکننده به فتنه ۸۸ نسبت داده شده است. همان فردی که به مجلس به عنوان وزیر پیشنهادی علوم، تحقیقات وفناوری پیشنهاد شد ولی رای اعتماد نگرفت، آیا عدم رای اعتماد به معنای عدم صلاحیت ایشان برای سایر پستها است؟ ۱۰۵ نماینده ایشان را شایسته وزارت میدانستند و برداشتی از حضور ایشان در فتنه ۸۸ نداشتند. بنده در کمیسیون آموزش و تحقیقات اعلام کردم و در اینجا هم اعلام میکنم اگر نهادی که در تعیین تکلیف در این مورد مسئولیت دارد، اعلام کند فردی با فتنه ۸۸ ارتباط داشته است قطعا حکم عزل او را صادر میکنم اما تا آن زمان حجت شرعی و قانونی برای بکارگیری اصلح را دارم”.
او افزود: “با وجود طرح برخی مسائل در جلسه رای اعتماد، چرا اینقدر حساسیتها زیاد است؟ حساسیتها که نه، حاشیهسازیهای زیاد در کنار این مسائل چرا وجود دارد؟ میخواهیم برای ارتقای علمی ایران عزیز تلاش کنیم، چرا شما میگویید فضای آموزش کشور آرام نیست؟ آیا این رفتار به مصلحت سیستم آموزشی کشور و متناسب با فضای فعلی کشور است؟ با طرح شبهات فضای تعامل بین مجلس و دولت مخدوش میشود. اصل ۳۷ قانون اساسی اصل را بر برائت گذاشته است. اگر شواهدی ارائه میشود باید نزد قاضی ارائه شود. در دولت گفته شد از وزارت اطلاعات استعلام شده، بنده به متقاضیان سئوال نامه نوشتم و گفتم اگر افرادی با نظام زاویه پیدا کنند یا در جریانهای ضدنظام دست داشته باشند یقینا آنان را برکنار میکنم اما نمیشود با ذکر چند جمله اصل برائت را زیر سئوال برد و فضا را پرابهام کرد. اگر حکم قاضی وجود ندارد آقایان حکم صادر نکنند. امانتی که به بنده سپردهاید را حمل میکنم و قطعا با عزیزان تعامل دارم. این سخن جز همدلی، همفکری و استفاده از ظرفیتهای نظام برداشت دیگری ندارد”.
به اعتقاد برخی از نمایندگان، نوع واکنش فرجی دانا به انتقادات نمایندگان عضو پایداری، در دریافت کارت زرد از سوی او بی تاثیر نبوده هر چند سخنان وی با استقبال رسانه های اصلاح طلب مواجه شده است.
به گزارش “بهار نیوز”، مهدی کوچک زاده، عضو جبهه پایداری و یکی از نمایندگان تندرو که به بددهانی در مجلس شهرت دارد، پس از کارت زرد به فرجی دانا، به فارس گفت: ”بنده بعد از اعلام نظر مجلس سمت وزیر رفتم و به او گفتم که در زمان رای اعتماد مدافعت بودم، به طوری که دفاعم از او در اخذ رای اعتماد موثر بود حداقل حدود 30 نماینده به من گفتند که به خاطر حرفهای من به وزیر رای داده بودند. امروز به وزیر علوم گفتم یقین دارم که نسبت به انتصاباتش در مورد برخی از روسای دانشگاهها شناختی ندارد واین دستور تشکیلاتی است. اینها کسانی هستند که مشخصا اهل به آشوب کشیدن دانشگاه در گذشته بودند و حال در کسوت ریاست به مسئولیتهای دیگر دانشگاهها درآمدند، پرسیدم که چرا وزیر این کار را کرده است. به وزیر گفتم واقعا بین افرادی که هستند متخصص، اهل علم و دانشیار یا استاد تمام وجود ندارد که سابقه چپ و راستی نداشته باشد که ریاست دانشگاه را عهدهدار باشد. این معلوم میکند که اگر شما هم نخواهید، دانشگاهها را به سمت شلوغی و آشوب میبریم و گفتم که دیگر کاری کردید که قابل دفاع نیست. وزیر این موضوعات را انکار میکرد ولی من میدانم انکارش دروغ بود ایشان به هیچ دلیلی نمیتواند با برخی از این افراد منصوب شده سابقه آشنایی داشته باشد چون نه هم رشته و نه هم سن و نه همکلاس با هم هستند. بنده با آقای فرجی دانا ۳۵ سال سابقه آشنایی دارم و سئوالم این است که چطور این افراد پیدا شده و آنها را منصوب کرده است، مشخص است که به آنها توصیه شده است. بنده به اظهار نظر سایر نمایندگان کاری ندارم و به عنوان کسی که برای کسب رای وزیر در زمان رای اعتماد سرمایه گذاری کردم، حق داشتم بگویم که از رای و موافقتم با وزیر به دلیل انتصاباتش برگشتهام”.