تازه های اهل فرهنگ و هنر در صفحه ی جمع مستان، این هفته… توقف مجوز فعالیت انتشارات کاروان، توقیف کتاب تازه ی سیمین بهبهانی، بازگشت محمد محمد علی به ایران و…
کتاب سیمین بهبهانی مجوز چاپ نگرفت…
محمد محمدعلی: انتقاد از سانسور و توقف مجوز فعالیت انتشارات کاروان
محمد محمدعلی، نویسنده، که رمان های وی از جمله نقش پنهان، قصه تهمینه، آدم و حوا، مشی و مشیانه، جمشید و جمک، مجموعه داستانهای کوتاه بازنشستگی، دریغ از رو به رو، چشم دوم، از ما بهتران و همچنین کتاب نقد و بررسی “ شاملویی که من میشناختم” پیش از این در انتشارات کاروان منتشر می شد، از چاپ مجدد کتاب هایش به وسیله ی نشر کتابسرای تندیس خبر داد.
وی درباره دلیل این امر به “ایلنا” گفته است: “این کتابها در نشر کاروان به چاپ و تجدید چاپ رسیده بودند. پس از مسائلی که برای آرش حجازی، از مسئولین نشر کاروان، در ارتباط با قضیه ندا آقا سلطان رخ داد، فعالیت آن انتشارات متوقف شد. این برای من یک بدشانسی بزرگ بود. به طوری که درنتیجه آن، همه کتابهایم در کاروان به مدت یک سال در بازار کتاب کمیاب شد.”
محمدعلی که اخیرا پس از اقامتی نسبتا طولانی در کانادا به ایران بازگشته است، درباره تجربه ادبی آنسوی مرزها گفت: نویسنده ایرانی فقط میتواند در ایران بنویسد. اینجا کار آدم را میخوانند، آثار نقد و بررسی میشود. اینجا به اثر نویسنده واکنش نشان داده میشود.
این داستاننویس ادامه داد: “اما در قبال ممیزی ادبی باید به نویسندگان گفت که این گرفت و گیرها را از دوش خود زمین بگذارند. نویسندگان باید فضای تنفس خود را خود فراهم کنند. دولتها باید بدانند که نویسندگان چون تشکیلات سیاسی برای خود ندارند خطری برای آنها محسوب نمیشوند. درنتیجه وسواس بیش از حد ارشاد؛ فضای مخلی برای تخیل و آفرینندگی نویسندگان محسوب میشود. سانسور در شکلگیری آفرینتندگی نویسنده توقف ایجاد میکند. سانسور مانع رشد و تحول ادبی است.”
سیمین بهبهانی: عدم مجوز انتشار برای کتاب “گفتگوها” بعد از اعمال ممیزی
انتشارات آهنگ دیگر که پیش از این به نوعی پایان دوران کاری خود را به دلیل مشکلات مالی اعلام کردهبود؛ باردیگر چند کتاب را در فهرست تازههای نشر خود قرار داده است.
شهاب مقربین، یکی از مدیران انتشارات آهنگ دیگر در گفت و گو با ایلنا از چاپ سه کتاب تازه در این نشر خبر داد.
وی گفت: “با کفشهای طبی تنها میتوان واژهها را جلو برد”، دفتر شعری از علیرضا فراهانی، “عکاس دورهگرد”، مجموعه شعری از حامد رحمتی و “یک خوشه زن”، دفتری از سرودههای مهری رحمانی تا چندی بعد به چاپ خواهد رسد.
مقربین افزود: چندی است اصلاحیههای زیادی شامل کتابهای شعر میشود. گویا حساسیت ممیزان در ارشاد به شعر به خاطر پرداختن به نمادها و تغزل بیشتر است. وی ادامه داد: اخیرا چند کتاب دیگر هم اصلاحیه خورده است که ما آنها را اعمال کردهایم و منتظر مجوزیم. اسامی این کتابها به ترتیب زیر است. “پروانهای از متن خارج میشود” اثر علیرضا عباسی، “شیوههای دلپذیر آوریل” اثر رویا زرین و نیز، “دستم ستارهی دریایی است” کتابی از سعید اسکندری.
شاعر دفتر “سوت زدن در تاریکی” که اخیرا در نشر چشمه منتشر شده است، اضافه کرد: کتابی هم هست که به طور مکرر زیرتیغ اصلاحیه رفت و ما تمام اصلاحیهها را اعمال کردیم اما بازهم دچار اصلاحیههای دیگری شد و چندی است پاسخی دربارهاش نمیدهند. این کتاب مجموعه کاملی از مصاحبههایی است که با خانم سیمین بهبهانی انجام شده است و “گفتگوها” نام دارد.
فرجالله سلحشور : نامه به رییس قوه قضاییه
فرجالله سلحشور پس از ارسال نامه ای به رئیس قوه قضائیه تاکید کرد در هیچ دادگاهی هنوز اجازه طرح مدارک و دلایل مبنی بر بیگناه بودنم به من داده نشده و از سوی دیگر هیچ حکمی برای من صادر نشده است.
فرجالله سلحشور پس از اعلام اخباری مبنی بر محکومیتش درباره فیلمنامه مجموعه تلویزیونی “یوسف پیامبر(ع)” نامهای به صادق لاریجانی رئیس قوه قضاییه نوشته است و توضیحاتی در این باره به ایشان داده است.
سلحشور در این باره به خبرگزاری مهر گفته است:“هیچ حکمی تا به امروز برای من صادر نشده است و تا به الان یک خط، یک جمله و یک مدارک به عنوان تقلب، خطا و جرم به بنده ارائه نشده است که باید در این باره محاکمه شوم.”
وی در ادامه افزود: “در هیچ دادگاهی اجازه طرح مدارک و دلایل مبنی بر بیگناهی به من داده نشده و دادگاه به صورت غیابی من را محکوم کرده است. البته نمیتوان گفت محکوم چون حکم اولیه بوده است. در واقع نظر دادگاه این گونه بوده که من محاکمه شوم. در دادسرا من تبرئه شدم، اما دادگاه گفته که نباید تبرئه شوم.”
این کارگردان درباره اینکه شما چرا در جلسهای که با کارشناسان دادگاه تشکیل شده حضور نداشته و مدارکش را ارائه نکرده توضیح داد: کارشناسان به من گفتند که برای پاسخ دادن به برخی سئوالات بروم و من شش ساعت تلفنی با کارشناسان صحبت کردم و دلائلم را تلفنی ارائه کردم اما حالا دادگاه میگوید چرا برای کارشناسان ارزش قائل نشدم و برای توضیحات نرفتم در حالی که من تلفنی دلایلم را گفتم. باز هم میگویم هنوز هیچ محاکمهای صورت نگرفته و حکمی صادر نشده است.
سلحشور در نامه ای خطاب به لاریجانی رئیس قوه قضاییه آورده است: “بنده طی ملاقات حضوری به محضر آن بزرگوار و رئیس دادگستری تهران آقای آوایی و آقای حمیدیان و نیز دادستان تهران آقای جعفری دولت آبادی مطالبی را در خصوص اتهام سرقت ادبی که از ناحیه آقای شهاب الدین طاهری به بنده وارد شده مطرح کردم. متاسفانه از بازخورد این مطلب چنین برمیآید که مسئولان محترم قوه قضاییه دچار سؤتفاهم شدهاند. بنده به دنبال پارتیبازی نیستم و شما را هم اهل آن نمیدانم. بنده به دنبال ارفاق و گذشت و بخشش هم نیستم چرا که گناهکار را میبخشند و از خطای مجرم میگذرند که من مجرم نیستم”.
در این نامه آمده است: “عزیز بزرگوار بنده فقط دادگاه و محاکمه میخواهم و لاغیر. محاکمهای عادلانه نه آنگونه که سابق توسط قاضی حسینیان در غیاب بنده اتفاق افتاد. من اگر مجرم هستم باید محاکمه و مجازات شوم و اگر نیستم در دادگاه باید تبرئه و از من اعاده حیثیت شود. اگر پرونده مسکوت بماند دشمنان فرهنگی این نظام بر بام رسانهها و ماهوارهها جار خواهند زد که سلحشور با پارتی بازی و حمایت حکومت از مجازات گریخت! این نه به نفع قوه محترم قضاییه است نه به نفع بنده. در حالی که بنده دهها مدرک بر بیگناهی خود دارم که تا کنون فرصت ارائه نیافتهام. از آن مقام محترم استدعا دارد.اگر قصد مساعدت به بنده را دارید دستور فرمایید که پروندهای برای دادرسی به دادگاه فرستاده شود و محاکمه نیز علنی و در حضور ارباب مطبوعات برگزار شود”.
وعات برگزار شود.
داریوش شایگان : رونمایی آثار
مراسم رونمایی کتاب “آمیزش افقها”، منتخبی از آثار داریوش شایگان، با تدوین محمدمنصور هاشمی برگزار شد.
در این مراسم که عصر روز چهارشنبه (20 مردادماه) توسط مجلهی بخارا با همکاری نشر و پژوهش فرزان روز و کتاب شمس برگزار شد، داریوش شایگان در سخنانی گفت: “من وقتی نگارش این کتاب را شروع کردم، 23 سال داشتم و در 33سالگی، آن را به پایان رساندم. همهی منابع سانسکریت را که در دسترسم بود، خواندم و در نهایت، چون لغات سانسکریت آن زیاد بود، با سختیهای زیادی آن را حروفچینی و چاپ کردم. او سپس به بسیاری از آثار خود اشاره کرد که به زبان فرانسه نوشته و منتشر شدهاند؛ اما به فارسی ترجمه نشدهاند. “
در پایان این مراسم، حاضران که از اهالی و دوستداران فرهنگ و کتاب بودند، کتاب “آمیزش افقها” را خریداری کردند و از داریوش شایگان امضای یادگاری گرفتند.
“آمیزش افقها” برگزیدهای است از آثار داریوش شایگان و دربرگیرندهی بخشهایی از کتابهای او از جمله: “ادیان و مکتبهای فلسفی هند”، “آسیا در برابر غرب”، “نگاه شکسته: اسکیزوفرنی فرهنگی” و “افسونزدگی جدید” به همراه مقالههای: “در جستوجوی فضاهای گمشده”، “از کتاب توهمات هویت”، “آمیزش افقها” و “نامه به نسلهای آینده”.
این کتاب همچنین دربرگیرندهی پیشگفتار و مقدمهای است در توضیح آرا و اندیشههای داریوش شایگان و کتابشناسی از آثار او و دیگران دربارهی او به زبانهای مختلف.
محمدرضا سرشار : کنارهگیری از دبیری جوایز وزارت ارشاد
محمدرضا سرشار گفت که دیگر دبیری جایزههای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را برعهده ندارد.
محمدرضا سرشار که چندی پیش به عنوان دبیری جایزههای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منصوب شده بود در گفت و گو با خبرگزاری های دولتی دربارهی جوایز، پروین اعتصامی، جلال آل احمد، کتاب فصل و کتاب سال گفته است:“من مدتی است که در دبیری جوایز وزارت و فرهنگ ارشاد اسلامی نیستم و دیگر آن جا مسؤولیتی ندارم.
وی در پاسخ به این پرسش که علت کناره گیری شما از سمت دبیری این جوایز چیست؟ توضیح داد: گمان میکردم که مسؤولان ارشاد در این باره اطلاعرسانی کردهاند. بنا شده در این زمینه چیزی نگویم؛ من مدت یک ماه و نیم است که دیگر در این جوایز وزارت و فرهنگ ارشاد اسلامی مسؤولیتی ندارم.
او همچنین در پاسخ به این پرسش که چه کسی به عنوان جانشین شما در این سمت معرفی شده است توضیح داد: راستش نمیدانم چه کسی آن جا را اداره میکند؛ اگر کسی را رسما انتخاب کرده بودند لابد اعلام میکردند.
محمدرضا سرشار تاکید کرد: دربارهی دلایل کناره گیری از سمت دبیری جوایز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متعهد شدهام سکوت کنم و حرفی نزنم.
حکم محمدرضا سرشار در سمت دبیرعلمی جایزههای کتاب سال، فصل، جلال و پروین بهمنماه سال 88 در آیین پایانی بیستوهفتمین دورهی جایزهی کتاب سال ابلاغ شد. پیشتر از آن محمدعلی رمضانی فرانی به عنوان دبیر این جوایز بود و در فاصلهی معرفی سرشار به عنوان جایگزین رمضانی فرانی، این جوایز بدون دبیر فعالیتشان را ادامهمیدادند و اکنون نیز جوایز یاد شده بدون دبیر شدهاند.