شاعرانگی عکس های کیارستمی
نمایشگاه عکس های عباس کیارستمی در گالری گلستان تهران برپاست. عنوان نمایشگاه کیارستمی “پنجره ای رو به حیات ”است که با 12تابلو رنگی با ابعاد بسیار بزرگ در گالری کوچک گلستان درحال برپایی است. موضوع همه تابلوهای موجود درگالری طبیعت است.
طبیعتی که کیارستمی برای بودن درآن ساعت ها کنکاش می کند تا سوژه های بکر وبی نظیر خود را ازآن دریابد. یکی از ویژگیهای کیارستمی نسبت به جهان پیراموناش، در قاب دیدن محیط پیراموناش است. او دست به گزینش میزند و از هر آنچه که در اطراف اوست “انتخاب” میکند. به نظر می آیدجهان واقعی کیارستمی به عنوان عکاس همهچیز را بدونه گزینش در اختیار سیستم بینایی اش میگذارد و چشم هم بدون اختیار در عملی ناخودآگاه و فیزیولوژیک آن را ثبت و در اختیار مغز میگذارد. عکاسی از طبیعت برای کیارستمی تجربه ای است که در آن عکاس به دنبال ثبت لحظهها از عناصر اصلی طبیعت مانند منظره، گیاهان، درخت ها و نمایی از بافت و حس طبیعت است. در عکاسی از طبیعت، هنرمند نسبت به عکاسی خبری و یا عکاسی مستند بیشتر به دنبال ارزشهای زیبایی شناسانه عکس است. کیارستمی این بارهم در ارائه تصاویر از قاب دوربین خودزیرکانه برخورد می کند و با موضوعات از گونه ها و روش های متفاوتی برخوردمی کند. در عکاس های کیارستمی با موضوع طبیعت مهمترین مسئله کادر بندی است. بین سوژه های اصلی و چهار ضلع کادر، بهترین رابطه از نظر فـُرم برقرار شده است. به نظر می آید برای عکاس، قوانین کلاسیک این کادربندی هنوز شبیه قوانین نقاشی و گرافیک است. تعادل، هارمونی، آرامش و سایر مسائل مربوط به فـُرم هر سوژه که امروزه با تغییرات و تنوع نظریات زیبائی شناسی، قوانین متنوعتر و راحتتر شده و عکاس در عکاسی از طبیعت، ضرورتی در وفادار ماندن به قوانین قدیم نمیبیند. با دقت درتابلوهای کیارستمی، وقتی از مناظری که او شکارکرده بازدید می کنیم، ناخودآگاه و به یک باره اشعارموجود در قاب ذهن مخاطب جاری می شود. اشعاری که در شاعرانگی عکاس ودرترکیب بندی قاب هایش به خوبی نمایان است. درعکس های کیارستمی به جز تجربه زیستشده از زندگی و جهان، دنیای ذهنی خاص خود را می بینیم که مخصوص خود اوست. صداقت در ارائه این دنیای ذهنی خصوصی و پرهیز از تقلید و رهرو راه دیگران بودن است که اصالت آثار ایشان را در هر قالبی که باشد، قابل اعتنا میکند وکیارستمی از این جریان مستثنی نیست. عباس کیارستمی همچون آثار سینمایی خود نیز سعی می کندکه ذهن مخاطباش را به فعالیت وادارد و از اعمال سهلانگارانهای که موجب شود تمام اطلاعات بدون مشارکت مخاطب در اثر نمود یابد، خودداری می نماید.
کیارستمی در گفتگوی خود با خبرنگارروزدرمورد جمله همیشگی خودبا موضوع عکاسی گفت: “یک عکس به تنهایی مادر سینماست. سینما از عکس آغاز می شود، از یک تک عکس.“
کیارستمی در مورد تفاوت های شخصی اش دررابطه با عکاسی و سینما ادامه داد:“عکاسی به مراتب صادق تر و خالص تر از سینما است و تکلیف همه را روشن می کند. زیرا عکس اجباری نداردتا راوی باشد ودرپی آن وظیفه سرگرم نگه داشتن مخاطب را نیز بر عهده ندارد.
کیارستمی در پاسخ به سوال اینکه چرا از میان هنرها به سراغ نقاشی نرفته به روز گفت:با اینکه رشته تحصیلی ام نقاشی بوده اما هرگز نتوانستم نقاش خوبی شوم. سعی کردم تجربیات متفاوتی را از هنرهای مختلف به دست آورم اما نمی دانم چرا درمورد نقاشی رغبتی نشان نمی دهم.
ودرانتهای گالری گلستان است که یادداشتی پیرامون عکاسی گوشه چشم را می نوازد:“تنها اندیشیدن به آسمان ابری و ریشه های در هم درختان زیر نوری جادویی دشوار است. ناتوانی در کشف لذت دیدن یک چشم انداز دل انگیز با دیگری نوعی شکنجه است، به این دلیل است که من عکاسی را شروع کردم. می خواستم آن لحظه های احساس و رنج را جاودانه کنم. “
تابلوهای انتخاب شده کیارستمی در این نمایشگاه از میان 140 فریم عکسی بوده که در سال های اخیر تهیه نموده است. گفتنی است هیچ یک از این تابلوها فروشی نیست و تنها دو جلد کتاب عکاسی از کیارستمی در نمایشگاه برای علاقمندان به عکاسی به معرض فروش درآمده است.
ساعت بازدید از نمایشگاه عکس کیارستمی که از جمعه آغاز شده، از 16 تا 20 در گالری گلستان واقع در خیابان دروس، خیابان شهید کماسایی، پلاک 42 است.