مولوی عبدالحمید، از رهبران اهل سنت سیستان و بلوچستان در نامهای به رهبر آیتالله خامنهای، جمهوری اسلامی، خواستار مداخله وی در پرونده ۲۶ زندانی سُنی مذهب کُرد و جلوگیری از اجرای احکام اعدام آنها شده است. همزمان سازمان عفو بین الملل نیز در بیانیهای با ابراز نگرانی از وضعیت چهار زندانی سنی محکوم به اعدام، خواهان متوقف شد اعدام آنها شده است.
پایگاه اطلاع رسانی دفتر مولوی عبدالحمید، روز شنبه ۳۰ شهریور اعلام کرده که نامه وی روز ۲۸ شهریور ماه برای رهبر ایران ارسال شده است.
در نامه مولوی عبدالحمید با اشاره به آنچه “شرایط ملتهب جهانی” خوانده شده، آمده است که “دشمنان قسم خورده اسلام که از اختلاف سود می برند، در صدد بهره برداری اند.”
در بخش دیگری از این نمه امام جمعه اهل سنت زاهدان با اعلام اطمینان از “درایت و دوراندیشی” رهبر جمهوری اسلامی از وی خواسته است که “با انگیزه خیرخواهی برای نظام و میهن اسلامی” از اعدام این افراد جلوگیری کند؛ چراکه “اعدام این جمع اثرات منفی در داخل و خارج کشور به جا میگذارد.”
این نامه پس از انتشار اخباری مبنی بر احتمال اعدام ۲۶ زندانی سنی مذهب کرد منتشر شده که در سالهای گذشته به دلایل و اتهامات مختلف دستگیر شدهاند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مولوی عبدالحمید، نسخهای از این نامه به حسن روحانی، رئیس جمهور ایران نیز ارسال شده است.
پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۴، مولوی عبدالحمید به عنوان یک شخصیت با نفوذ در بین اهل سنت ایران جز در موراد محدودی آنهم با لحن انتقادی تلاشی برای تماس با آیت الله خامنهای نکرده است.
این نامه را همچنین میتوان امیدواری اهل سنت به تحولات جدید ایران پس از انتخابات ریاست جمهوری ارزیابی کرد که در آن اهل سنت بیشترین رای خود را به حسن روحانی داند.
مولوی در شهریور ماه سال ۹۰ با اشاره به نامه های بی پاسخی که درباره مشکلات اهل سنت به آقای خامنهای نوشته گفته بود: “یکی از دغدغه های اهل سنت این است که ارتباط مستقیمی وجود ندارد تا مشکلات اهل سنت را به حداقل برساند.”
همزمان با ارسال نامه مولوی عبدالحمید سازمان عفو بین الملل، از سازمان های جهانی مدافع حقوق بشر در بیانیه ای از خطراعدام قریبالوقوع چهار نفر از سنی مذهب های کرد در ایران خبر داده است.
بر اساس این بیانیه این افراد در دوران بازداشت شکنجه شده و از دسترسی به وکیل مدافع نیز محروم بودهاند.
به گزارش عفو بین الملل احکام اعدام جمشید دهقانی، جهانگیر دهقانی دیگر برادر او، حامد احمدی و کمال مولایی با اتهاماتی نظیر “محاربه” و “فساد فی الارض” از سوی دیوان عالی کشور تائید شده است.
این سازمان حقوق بشری همچنین گفته است که این افراد متهم به دست داشتن در ترور یک از روحانی بلندپایه سنیمذهب نزدیک به حکومت بودهاند در حالیکه همه آنها چندین ماه قبل از این رویداد دستگیر شده اند.
ماموستا محمد شیخالاسلام، نماینده کردستان در مجلس خبرگان رهبری که از جمله هدف های اصلی زنجیره ترورها و سوءقصدهای کردستان در سال ۱۳۸۸ بود، در روز ۲۷ شهریور، هنگام خروج از منزل هدف گلوله قرار گرفت و کشته شد.
در همان سال سه سوءقصد تروریستی دیگر در مناطق کردنشین رخ داد. ماموستا برهان عالی، از روحانیان اهل سنت و امام جمعه موقت سنندج در محل سکونت خود کشته شد.
مقامات قضایی در سالهای گذشته گروه تندرو “سلفیها” را متهم به دست داشتن در این ترورها کرده است.
در تیرماه سال ۹۰ شش نفر به اتهام دست داشتن در این قتل ها دستگیر و به اعدام محکوم شدند. این افراد همگی در دی ماه سال ۹۱ در زندان قزل الحصار کرج به دار آویخته شدند.