۳۰۰۰ بورسیه غیر قانونی علت استیضاح وزیر علوم

نویسنده
فیروزه متین

» علی لاریجانی: اعلام وصول نمی کنم

علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی روز گذشته از زبان یک نماینده مجلس، مخالفت خود را با استیضاح وزیر علوم اعلام و به استیضاح کنندگان توصیه کرده با او به توافق برسند. رسانه های همسو با دولت هم معتقدند که انگیزه اصلی استیضاح کنندگان نه مسئله دانشجویان ستاره دار است و نه انتصاب های فرجی دانا، بلکه آنها نگران اند که در صورت عقب نشینی از استیضاح، وی مانع از ادامه تحصیل ۳۰۰۰ رانت خوار تحصیلی بورسیه شود.

روز گذشته با وجود اصرار الیاس نادران بر لزوم اعلام وصول طرح استیضاح، این طرح اعلام وصول نشد و آنطور که ایسنا گزارش داده، قاسم جعفری، سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در اینباره گفته است: “آقای لاریجانی معتقد است اگر توافقی میان استیضاح کنندگان و وزیر علوم صورت بگیرد بهتر از استیضاح است به همین دلیل جلسه سه جانبه ای را فردا برگزار خواهد کرد. در صحبتی که با ریاست مجلس شورای اسلامی داشتیم وی معتقد است که توافق استیضاح کنندگان با وزیر علوم بهتر از استیضاح است لذا خواستار برگزاری جلسه سه جانبه برای بررسی انتقادات شد. استیضاح کنندگان معتقدند که فرجی دانا به وعده هایش عمل نمی کند، بارها در کمیسیون به توافقاتی رسیدیم اما وزیر علوم در پایان به وعده ها و قول هایش عمل نکرده است. طبق قانون هیات رئیسه موظف به اعلام وصول است و استیضاح کنندگان نیز خواهان استیضاح هستند اما نظر لاریجانی مخالف استیضاح است و به همین دلیل طرح استیضاح را اعلام وصول نمی کند”.

فعالان و رسانه های حامی دولت، انگیزه اصلی این استیضاح را ماجرای بورسیه های غیرقانونی می دانند.

 محمد مهدی فرقانی عضو هیات عملی دانشگاه علامه طباطبایی در این باره به “بهارنیوز” گفته است: “چنانچه قرار باشد به دلیل افشای بورسیه های غیر قانونی وزیر استیضاح شود، باید گفت اگر قرار است اولویت دولت مبارزه با فساد باشد فرآیندی که در دوره قبل شکل گرفت باید بررسی و معرفی شود نه اینکه افشای این امر وزارت علوم را آسیب پذیرتر کند. اگر می‌خواهند وزیر را به این دلیل استیضاح کنند، بنابراین مایل هستند روندهای تبعیض آمیز دوره قبل ادامه داشته باشد که در این مورد باید گفت افرادی که در چارچوب قانون بورسیه شده‌اند مشکلی ندارند، اما کسانی که از طریق رابطه بورسیه شده‌اند باید کنار گذاشته شوند. دلیل اصلی استیضاح را باید از استیضاح کنندگان پرس و جو کرد. البته دو دلیل ذکر شده، ‌جزو نقاط قوت وزیرعلوم است و باید به خاطر آن تشویق شود نه تنبیه. به طور کلی اساس برخوردها در هر سطح و زمینه‌ای با دولت فعلی سیاسی است و دلیل آن این است که منتقدان از جناح خاصی هستند که انتخابات گذشته را واگذار کرده‌اند”.

صادق زیبا کلام اما با صراحت بیشتری درباره انگیزه استیضاح کنندگان سخن گفته وایسنا به نقل از وی نوشته است: “درخواست استیضاح نمایندگان مجلس از وزیر علوم نوعی فرار به جلو از سوی اصولگرایان است که می خواهند توجه مردم را از عملکرد غیر قانونی وزارت علوم در دوره احمدی نژاد پرت کنند.محافظه‌کاران قصد دارند توجه مردم را از عملکرد وزارت علوم در ۸ سال دولت احمدی‌نژاد منحرف کنند تا مشخص نشودکه اصولگرایان در آن دوره چه بر سر دانشگاه آورده‌اند. تنها یک بخش از عملکرد وزارت علوم دوره گذشته ماجرای سه هزار بورسیه غیر قانونی است که اگر بخواهیم توضیح ساده‌ای درباره آن بدهیم باید بگوییم که کسانی برای گرفتن بورسیه تحصیلی خارج از کشور بدون آزمون پذیرفته شده‌اند که بعد از آن به دلایلی از استفاده از این بورسیه انصراف دادند. به همین دلیل کمیته‌ای تحت عنوان موارد خاص ایجاد شد که کسانی که نمی‌توانند به خارج از کشور بروند از دانشگاههای داخلی پذیرش بیاورند و ادامه تحصیل دهند در حالی که برای تحصیل دراین مقطع در داخل کشور افراد بایدآزمون دکتری می دادند و در واقع این افراد این آزمون را دور زدند. بسیاری از این افراد از این طریق به دانشگاه وارد شدند بدون آنکه گروههای آموزشی در دانشگاه آنها را تایید کرده باشند و این یک تخلف اساسی است زیرا کمیته‌ای که بورسیه‌های خارج از کشور را تعیین می کند براساس ضوابط خاصی مانند معدل، تعداد مقالات علمی و… بایدعمل کند درحالی که بسیاری از این ضوابط در مورد این افراد رعایت نشده بود و خلاف دوم نیز آن بودکه توانستند بدون گذارندن مراحل معمول وارد دانشگاههای داخل کشور شوند. کسی که در دانشگاههای دولتی در مقطع دکتری پذیرش می‌شود تعهد خدمت دارد و قاعدتا جذب دانشگاه خواهد شد بنابراین کم کم این افراد که با تخلف وارد دانشگاه شده بودند جذب هیات علمی نیز شدند. بنابراین در این پرونده بیش از یک امر خلاف قانون رخ داده و در طی این مدت نمایندگان مجلس و اصولگرایان سکوت کرده بودند”.

ابراهیم نکو، نماینده مجلس هم، آنطور که سایت انتخاب نوشته، درباره انگیزه استیضاح گفته است: “متاسفانه عده ای به جای تقدیر و تشکر از وزیر بخاطر جلوگیری از بی قانونی در کشور، اقدام به استیضاح وزیر کرده اند که این امر ثابت می کند رویکرد آنان سیاسی است. کشف تخلفات صورت گرفته در اعطای بورسیه دکتری در دولت قبل و جلوگیری از آن نشان دهنده عملکرد قابل دفاع وزارت علوم و تلاش آن برای ترفیع جایگاه علم در کشور است. کسانی که این رویه را به ضرر منافع خود و هم گروهی های خود می بینند، به دنبال استیضاح وزیر هستند”.

 حجت اله درویش پور، نماینده ایذه و باغ ملک در مجلس هم به ایرنا گفته: “طرح استیضاح بیش از آنکه راجع به عملکرد آموزشی وزارتخانه باشد، سیاسی است و مسایلی چون ورود این وزارتخانه به بحث بورسیه های دکتری دولت دهم را در برمی گیرد. اگر افرادی در دولت قبل به صورت غیرقانونی بورسیه شده اند و امروز وزارت علوم با آن برخورد کرده است، باید از این وزارتخانه تشکر کرد نه اینکه بخاطر آن وزیر استیضاح شود”.

در واکنش به این موج، سایت خبرنامه دانشجویان ایران، وابسته به بسیج، در مطلبی با عنوان «آیا افشای ۳۰۰۰ بورسیه، علت استیضاح فرجی دانا است؟» نوشته: “عملکرد وزیر علوم باعث شده است تا برخی نمایندگان طرح استیضاح وی را دنبال کنند اما رسانه های حامی دولت تلاش دارند این استیضاح را نوعی انتقام گیری سیاسی جلوه دهند. این درحالیست که مرور اخبار رسانه ها از ۱۶ آذر امسال تا کنون حکایت از آن دارد که در طی این مدت دانشگاه ها به باشگاه سیاسی جریانات تندرو بدل گشته و سیاسی کاران آسوده در آن تازانده اند”.