طرح دولت حسن روحانی برای پرداخت وام مسکن با هدف خروج این بخش از رکود به دلیل بالا بودن رقم بازپرداخت هنوز با استقبال چندانی از سوی شهروندان مواجه نشده، روز گذشته مدیر طرح جامع مسکن از وجود جمعیت ۳۳ درصدی جامعه زیر خط فقر مسکن خبرداد.
بنا به نوشته سایت “شفاف”، فردین یزدانی گفته است: “بیش از هفت میلیون خانوار در ایران، مسکن شخصی ندارند. این تعداد خانوار نمیتوانند حداقلهای لازم در حوزه مسکن را برای خود فراهم کنند. مسکن استاندارد تعریفی دارد و ما برای تعیین شاخصهای مسکن استاندارد به استانداردهای حداقلی بسنده کردیم و به ازای هر فرد باید حداقل ۱۲ متر مربع محل سکونت در یک واحد مسکونی وجود داشته باشد. همچنین ساختمان از نظر مقاومتی و مصالحی که برای ساخت آن بهکار رفته است امن به حساب آید و در نهایت حداقلهایی مانند حمام، سرویس بهداشتی و آشپزخانه در هر واحد وجود داشته باشد. با بررسی جوانب مختلف این حوزه، معادل ریالی چنین مسکنی را در سراسر کشور و براساس هر استان محاسبه کردیم و میانگین کشوری واحد مسکونی با چنین شرایطی به ازای هر خانوار سه نفره، ۴۷۰ هزار تومان در هر متر مربع است. به این ترتیب هر خانواری که قدرت تامین این هزینه را ندارد و کمتر از این مقدار را برای واحد مسکونی خود پرداخت میکند، از برخی از این امکانات حداقلی محروم است. همین محاسبات دقیق نشان داده است که یک سوم جمعیت ایران، فاقد مسکن هستند”.
او افزوده است: “متاسفانه سیاستهای دولت نهم و دهم در حوزه مسکن بسیار مشکلساز بود. سیاست غلطی که امروز به اجرا در میآید تا مدتها آثار خود را باقی میگذارد و متاسفانه مشکلات امروز تا حدود زیادی به اشتباهات دولت سابق ربط پیدا میکند، بررسیها نشان می دهد سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۱، قیمت مسکن۴۵۹ درصد افزایش یافته است. نباید فراموش کرد که مشکلات مسکن به هیچوجه در یک بازه زمانی دو ساله حل نخواهد شد.در بخش مسکن از لحاظ فیزیکی و سرمایهگذاری مشکلی وجود ندارد و مشکل اصلی این است که بخش وسیعی از طبقه متوسط و فرودست از نظر اقتصادی بهشدت ناتوان شدهاند و باید این مشکل را حل کرد”.(لینک)
کف بهای ماهانه هزینه مسکن درحالی از سوی این مقام دولتی ۴۷۰ هزار تومان برای هر خانوار سه نفره تعیین شده که بازپرداخت وام های مسکن هم اکنون بین ۹۰۰ تا یک و نیم میلیون تومان در ماه در نظر گرفته شده است و موجب شده تا شهروندان بی بضاعت استقبالی از این تصمیم دولت نکنند.(لینک)
در همین راستا، سایت آفتاب روز گذشته در گزارشی نوشت: “از آنجایی که مسکن بزرگترین سرمایهگذاری هر فرد عادی در طول عمر خود به شمار میرود میتوان گفت تامین مسکن از محل پسانداز گذشته، حال و آینده مردم قابل خریداری است، اما یک جوان تازه ازدواج کرده برای خرید مسکن پول لازم را ندارد و فقط میتواند مبالغ کوچکی را به عنوان پیش قسط پرداخت کند برهمین اساس لزوم برنامهریزیهای صحیح در این زمینه وجود دارد.همه دنیا این تجربه را داشتهاند که مسکن با اقساط بلندمدت برای اقشار جامعه قابل خریداری باشد، در واقع تجربه دنیا حاکی از آن است که مطلقا نمیتوان بدون گسترش بازار تامین مالی بلندمدت مسکن، مشکل مسکن را در کشور حل کرد”.(لینک)
جالب آنکه این تنها شهروندان نیستند که از دریافت وام مسکن استقبال نکرده اند، بلکه بانک ها نیز رغبتی برای پرداخت این تسهیلات ندارند.
خبرگزاری فارس در اینباره نوشته است: “شواهد موجود نشان میدهد، نه بانک مرکزی به عنوان نهاد سیاستگذار و نه بانکها و موسسات اعتباری تمایلی به شکلگیری جدی فرایند پرداخت تسهیلات ۶۰ میلیون تومانی خرید مسکن بای عموم مردم را ندارند. نکتهای که اتفاقا در خروج بازار مسکن از رکود نقش بسزایی دارد و می تواند با انگیزه خرید و تعویض مسکن خانوارها تکاپو و رونقی را در بخش مسکن ایجاد کند”.(لینک)
رقم کم سابقه ۳۳ درصد از جامعه زیر خط فقر مسکن دیروز در حالی منتشر شد که حتی در کنفرانس خبری حسن روحانی نیز باتاب داشت به طوری که وی در بخشی از اظهاراتش گفت: “در گذشته در زمینه مسکن اقداماتی انجام شد که مشکلات آن برای دولت باقی ماند، مسکن مهر در حالی به این دولت رسید که آنها ناقص بودند و دولت 425 هزار مسکن مهر را تکمیل کرد و ناچار است آن را ادامه دهد. مسکن مهر در مناطقی ساخته شد که بعضا موقعیت مناسبی نداشتند و مشکل آب، برق، گاز، فاضلاب،مدرسه و کلانتری داشتند. مردم در این مسکنها نمیتوانستند آرامش داشته باشند.طرحی هم برای مسکن اعلام شد که اجرای آن شاید یک سال زمان ببرد. بودجهای هم در وزارت ورزش در نظر گرفتیم که بیش از ۳۰۰ میلیارد تومان هزینه آن است. تامین مسکن یکی از اهداف این دولت است. البته طرحهای دیگری هم مدنظر است که آن را اواخر امسال یا اوایل سال بعد اعلام میکنیم”.(لینک)