سامناک آقایی
طی روزهای اخیر علاوه بر دستگیری فعالان کرد و بلوچ در غرب و شرق کشور، نیروهای امنیتی و اطلاعاتی در تهران و تبریز، قبل از آغاز سال جدید تحصیلی شماری از فعالان مدنی و هویت طلب آذری را دستگیر و روانه زندان کردند. نیروهای امنیتی شامگاه چهارشنبه با یورش به یک مراسم افطاری در منزل یکی از فعالان آذری در تهران و دستگیری هجده تن از شرکت کنندگان، پروژه دستگیری وسیع فعالان آذری را کلید زدند.
بنابه گزارشات منتشر شده در خصوص دستگیری هجده تن از فعالان مدنی آذری در تهران، ماموران امنیتی و اطلاعاتی شامگاه روز چهارشنبه با یورش به مراسم افطاری در خانه یکی از فعالین آذربایجان به نام صیاد محمدیان در محله نواب تهران، دست کم 18 تن از فعالان مدنی آذری را دستگیر و به مکان نامعلومی منتقل کردند.
یکی از فعالان آذری که از نزدیک شاهد یورش نیروهای امنیتی و اطلاعاتی به محل حادثه بوده، اسامی دستگیر شدگان آذری را به این شرح در اختیار منابع خبری قرار داده: مهندس علیرضا صرافی مدیر مسئول ماهنامه توقیف شده دیلماج، سعید موغانلی روزنامه نگار، حسین حیدری مدیر مسئول نشریه دانشجویی اولوس، رقیه علیزاده همسر عباس لسانی فعال ملی در بند به همراه سه فرزندش، عباس نعیمی، اکرم نجاری دبیر سابق NGOخانه فرزندان آذربایجان، مهدی نعیمی شاعر ومدرس زبان ترکی در دانشگاهها، اکبر آزاد نویسنده مجله وارلیق، مهندس حسن راشدی نویسنده مجله وارلیق، مهندس محمد عباسپور، شهناز ابراهیم نژاد، یوسف هشیار، فرهاد رضایی، رباب عظیمی و صیاد محمدیان.
این فعال آذری در ادامه می گوید: نیروهای امنیتی همان شب بعد از چند ساعت رقیه علیزاده همسر عباس لسانی به همراه سه فرزندش را آزاد کردند، اما تا به حال از آزادی بقیه دستگیر شدگان و حتی مکان نگهداری آنان خبری بدست نیامده است.
هنوز هیچ یک از مراجع امنیتی و یا قضائی دستگیری و یا علت و اتهام دستگیر شدگان را اعلام نکرده اند. در بین دستگیر شدگان تعدادی از سرشناس ترین چهره های فرهنگی آذربایجان به چشم می خود که پیش از این نیز چندین بار دستگیر شده و تحت پیگردهای امنیتی و قضائی قرار گرفته اند.
بنابه برخی از گزارشات دیگر، یک روز بعد از دستگیری این هجده تن، نیروهای امنیتی و اطلاعاتی در تهران مهندس حسن رحیمی فعال حقوق بشر آذری را نیز دستگیر و به مکان نامعلومی منتقل کردند. این فعال حقوق بشر قبل از دستگیری در دفاع از چندین فعالان دانشجوئی آذری که از دو ماه پیش در بازداشت نیروهای امنیتی بسر می برند، در قالب اطلاع رسانی فعالیت می کرد.
به این ترتیب شمار دستگیر شدگان آذری در تهران، تبریز، ارومیه، اردبیل، زنجان دست کم به چهل تن رسیده و هنوز شماری از دستگیر شدگان از جمله هشت فعال دانشجوئی در بازداشتگاه وزارت اطلاعات تبریز در وضعیت نامشخصی بسر می برند. به گفته فعالان آذری این فعالان دانشجوئی هنوز نتوانسته اند با خانواده و یا وکیل خود ملاقاتی داشته باشند.
طی روزهای اخیر تعدادی از دانشجویان آذری در تهران با مراجعه به مجلس شورای اسلامی، با تنی چند از نمایندگان آذربایجان در مجلس دیدار و خواهان پیگیری وضعیت و سرنوشت فعالان دانشجوئی شدند. این دانشجویان در دیدار بانمایندگان مجلس نسبت به برخوردهای خودسرانه نیروهای امنیتی و اطلاعاتی از جمله بازداشت های غیر قانونی، شکنجه و تهدید خانواده ها از سوی محافل امنیتی اعتراض کردند.
فعالان آذری بر این اعتقادند که موج گسترده دستگیری ها، امسال نیز به منظور جلوگیری از تکرار برگزاری تجمعات اعتراض آمیزی مانند اعتراضات مردمی خردادماه 1385 صورت گرفته است. نیروهای وزارت اطلاعات طی سه سال گذشته هم در اوایل خرداد ماه که مصادف با بزرگداشت زبان مادریست و هم اواخر شهریوماه در آستانه سال جدید تحصیلی برای ممانعت از طرح خواست های مردم آذربایجان دال بر تحصیل به زبان مادری، بسیاری از فعالان فرهنگی و دانشجوئی را دستگیر می کنند.