محمدرضا خاتمی، رئیس جبهه مشارکت در گفت و گو با روزنامه اعتماد، اعلام کرد که اصلاح طلبان “از طلب سال ۸۸” گذشته و “دیگر هیچ ادعایی” ندارند؛ سخنانی که حسن روحانی هم پیش از این به شکل دیگری گفته بود: “با این انتخابات، ابهامات درباره انتخابات ۸۸ شسته شد”.
محمدرضا خاتمی، برادر کوچکتر محمد خاتمی به روزنامه اعتماد گفته است: “اصلاحطلبان در همان سال ۸۸ از طلبشان گذشتند. طلب ما این بود که زندان و حصر و اینها نباشد. ما طلبمان این بود این کارها نشود، طلبمان این نبود که بیایند ما را وزیر و وکیل کنند. میگفتیم ظلم را باید کم کرد. اگر هم طلبی وجود داشته باشد، مردم پاداش اصلاحطلبان را در ۲۴ خرداد دادند، بنابراین امروز اصلاحطلبان از هیچ کس طلب ندارند، هیچ ادعایی ندارند و حتی در شرایط کنونی که بخشی از حقوق اولیه آنها هم گرفته شده، باز راضی هستند و صبوری میدارند و پایداری میکنند و پیش میروند. به این دلیل که احساس ما بر این است که باید خیلی از حقوق خود بگذریم چرا که منافع ملی ما در خطر است”.
او همچنین مدعی “خشنودی” میرحسین و کروبی از شرایط هم شده و گفته است: “براساس اطلاعاتی که من دارم هر دو این بزرگواران، آقایان موسوی و کروبی، از شرایط پیش آمده خشنودند، از شرایط خودشان ناراضیاند اما گفتهاند که از شرایط به وجود آمده در ۲۴ خرداد راضی هستند”.
بر این اساس او رویکرد جدید اصلاح طلبان را چنین تشریح کرده: “ما به دنبال تنش نیستیم و میخواهیم با گفتوگو و تعامل مشکلات را از سر راه برداریم. یک ارادهیی سیاسی بر سر راه فعالیت است که فکر میکنیم با گفتوگو میشود آن را دنبال کرد و ما این مساله را دنبال میکنیم…. ما نسبت به آن سالها، پختهتر شدهایم. ما همراه مردم هستیم. اصلاحطلبان چشمهای بیدار و گوشهای شنوای مردم هستند. ممکن است برخی چیزها با تاخیر به گوش مردم برسد اما چشمها و گوشهای اصلاحطلبان کار میکند و با این مسائل روبهرو خواهند شد تا از راه تعامل با دولت مسالهها حل بشوند. ما به شکل انتقادی، و با ارائه راهکار با دولت تعامل خواهیم داشت، اینگونه نیست که هرکاری که دولت کرد بگوییم روحانی مچکریم!”
نائب رئیس مجلس ششم که اکثریت آن را اصلاح طلبان در اختیار داشتند و کارش سرانجام به تحصن کشید، افزوده: “نباید سهمخواهی کنیم، نمیخواهیم هم وزنکشی کنیم. مردم همه میدانند که هر کسی چقدر وزن داشته، این چیزی نیست که کسی بخواهد بگوید اصلاحطلبان تاثیر داشتهاند یا نداشتهاند. این بحثها گذشته و مساله اصلی، نجات کشور است، این باید در اولویت باشد. هرکسی در پیروزی آقای روحانی تاثیر داشته، دستش درد نکند، کار مثبتی انجام داده، کار خیلی خوبی کرده چون کشور را از سراشیبی نجات داده است، الان هم همین است، هر کسی که میتواند به دولت کمک کند، باید کمک کند و ما باید از وی تقدیر کنیم. گفتم که مهم نیست، اصولگرا در کابینه باشد یا اصلاحطلب بلکه مهم این است که هرکسی میآید بتواند برنامههای آقای روحانی را پیاده کند”.
اما سخنان خاتمی و به ویژه آن بخش که گفته”از طلب سال ۸۸ گذشتیم” با واکنش کاربران صفحات اجتماعی و آسیب دیدگان حوادث آن سال مواجه شده است.
از سوی دیگر سایت رجانیوز هم در مطلبی با عنوان “رافت اسلامیِ مردم، فتنهگران را پررو کرده است” نوشته: “اگرچه محمدرضا خاتمی مشخص نکرده که قرار است اطلاحطلبان کدام گناه نابخشودنی مردم را ببخشند – رای دادن به فردی غیر از کاندیدای آنها؟ حضور پرشور در راهپیمایی روز قدس و مخالفت با شعار «نه غزه نه لبنان»؟، واکنش نسبت به فتنهگرانی که شعار «جمهوری ایرانی» سر میدادند؟ خلق حماسه تاریخی ۹ دی در پاسخ به هتک حرمت عاشورا؟ - اما باید این مساله را حتما به او و همسرش و سایر افرادی که با او همراه و همفکر هستند گوشزد کرد که مردم نه تنها حوادث سال ۸۸ را فراموش نکردهاند و به هیچ عنوان حاضر به بخشش خیانت خاتمی و دوستاش نیستند، بلکه برقراری دادگاه علنی برای این افراد و محاکمه آنها در برابر مردم به دلیل همه اقدامات خیانتبارشان در فتنه آن سال، یکی از مطالبات جدی، محکم و مهم مردم از دستگاه قضایی کشور است. هر چند به نظر میرسد پروژه «از موضع بالا سخن گفتن» مدتهاست که در دستور کار فتنهگران و آشوبطلبان قرار گرفته و اصلاحطلبان بنا دارند تا نتیجه انتخابات ۲۴ خرداد امسال را به حوادث سال ۸۸ پیوند بزنند اما مردم ایران بارها ثابت کردهاند که تحت تاثیر این جنگ روانی رسانهای قرار نمیگیرند و کماکان همانطور که آیتالله جنتی در خطبههای نماز جمعه هفته گذشته اعلام کرد، مطالبه اصلی خود برای محاکمه سران و عوامل فتنه را به طور جدی از قوه قضاییه و سایر مسئولان کشور پیگیری میکنند.همچنین بد نیست آقای خاتمی ماجرای دستگیری خود در سال ۸۸ و وساطت برخی مسئولان برای آزادی خود را به یاد بیاورد تا متوجه باشد که اگر اکنون در کنار مصطفی تاجزاده و سایر دوستان فتنهگرش نیست، از لطف و رحمت مردم و مسئولان نظام بوده است”.
جواد کریمی قدوسی، نماینده عضو جبهه پایداری هم به فارس گفته است: “امثال خاتمی برای مطرح شدن، چنین اظهارات متوهمانهای را بر زبان میآورند. این گونه اظهارات تنها به یاوهگویی شباهت دارد و معمولا افرادی که در طول دوران زندگی خود دچار شکست فاحشی میشوند، سعی میکنند تا با بیان جملات و کلمات اغراقآمیز، فضای عمومی جامعه را متوجه هجویات خود کنند. اینگونه افراد آنقدر سخیف صحبت میکنند تا عکسالعملی در جامعه نسبت به آنها به وجود آید و به همین میزان که اسم آنها در رسانهها عنوان شود، راضی هستند. اینکه برخی از افراد همچون سران فتنه و محمدرضا خاتمی فکر میکنند نتیجه انتخابات سال ۹۲ ناشی از تجدید نظر مردم نسبت به مواضع انقلابی و حکیمانه آنها در مقابل فتنه ۸۸ است، توهمی بیش نیست که بر پایه امید آنها به مطرح شدنشان مطرح میشود و به نوعی روزنه امیدی برای آنها به شمار میرود. ملت ایران همچنان قدرتمندانه در مقابل جریان فتنه ایستاده و سر سوزنی از مواضع خود عدول نکرده و نمیکند و ضمن تعقیب فتنه، مراقب نفوذ آن در ساختارهای اجرایی کشور نیز هست و نسبت به کسانی که در دستگاههای اجرایی قصد دارند شرایطی مشابه شرایط فتنه ۸۸ را به وجود آورند عکسالعمل نشان میدهد”.
گفتنی ست زمزمههای اصلاح طلبان در مورد لزوم “فراموشی ۸۸” از مدتی پیش مطرح شده است. در همین راستا سایت “عصر ایران” از “غل و زنجیر ۸۸” دم زده و نوشته: “بیش از ۴ سال از انتخابات پر ماجرای ۸۸ و حوادث تلخ بعد از آن گذشته است. امروز که با فاصله زمانی و فارغ از هیجانات آن روزها و ماههای ملتهب به ماجرا مینگریم، میتوانیم به جرأت بگوییم که هر دو طرف ماجرا میتوانستند عملکرد بهتری داشته باشند تا کشور این همه هزینه ندهد و تا بدین اندازه تضاد بین خود مردم و بیاعتمادی بین بخشهای قابل توجهی از مردم و نظام ایجاد نشود. با این حال، آنچه گذشته، گذشته است و هیچ ارادهای نمیتواند واقعیتهای رخ داده را تغییر دهد. با این حال امکان اصلاح آثار بازمانده از آن وقایع تلخ -که تا امروز ادامه دارند- عقلاً و عملاً وجود دارد. بیایید منصفانه و غیر متعصبانه و فارغ از صحت و سقم بحثِ تاریخ مصرف گذشته تقلب در انتخابات، به ماجرا نگاه کنیم. بخش قابل توجهی از مردم ایران، بر این باور بودند که در انتخابات تقلبی صورت نگرفته و بخش زیادی هم اصرار داشتند که در انتخابات ریاست جمهوری ۸۸ تقلبی رخ داده است. از این دو گروه میلیونی، هیچ کدامشان، بیگانه و خارجی نیستند و همچنان در کنار یکدیگر زندگی میکنند و قرار است از این بعد هم، در همین جامعه و در کنار همدیگر زندگی کنند. نه قرار است یک گروه دیگری را نابود کند و نه بناست، یکی از این دو از کشور مهاجرت کند، قرار هم نیست تا همیشه با تردید و کینه به هم بنگرند”.
این سایت در ادامه افزوده: “باید از گذشتهها عبور کرد، کینهها را کنار گذاشت و به آینده رفت، چه آنکه دنیا و رقیبانمان در جهان، منتظر حرکت ما نیستند”.