“ممنوع القلم؟ جل الخالق!“؛ این تیتری است که روزنامه جامجم برای مصاحبه با سیدمحمد حسینی، وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزیده است که بدون اشاره مستقیم به گوینده مدعا، گفته حسن روحانی مبنی بر ممنوعالقلم بودن تعدادی از نویسندگان در دولت گذشته را رد میکند. حسینی همچنین در مورد مطبوعات گفته که حضور رامین در معاونت مطبوعاتی و در “دوران فتنه” برای قاطعیت بیشتر و نظارت جدیتر در مورد مطبوعات، ضروری بوده است.
حضور رامین ضروری بود
محمدعلی رامین ۱۰ آبان ۱۳۸۸ معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد شد و ۲۹ آذر ۱۳۸۹ از این سمت برکنار، اما در این یک سال و یک ماه به رکورددار تذکر، توبیخ و توقیف مطبوعات در میان دولتیان تبدیل شد. او با این حال در بهمن ماه ۱۳۹۱، در مصاحبه با روزنامه شرق، بستن روزنامهها را یک دروغ بزرگ خواند و ادعا کرد که برخوردی دوستانه و مسئولانه با روزنامهنگاران داشته است. پیش از او، سعید مرتضوی در دستگاه قضایی رکورد دار برخورد با روزنامه نگاران بود، اما با روی کار آمدن احمدینژاد پس از انتخابات ریاستجمهوری مخدوش سال ۸۸، مدیری در وزارت ارشاد نیز مسئولیت این کار را بر عهده گرفت.
حالا و پس از گذشت چند ماه از پایان عمر دولت دهم، سیدمحمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در کابینه قبلی از ضرورت حضور رامین میگوید: “سال ۸۸ معاونت مطبوعاتی نیاز به قاطعیت داشت. ما در دوران فتنه بودیم و برخی مطبوعات مطالبی را بدون در نظر گرفتن خطوط قرمز نظام منتشر میکردند. حتی برخی نشریات از عبارت دولت کودتا استفاده می کردند و با طرح دروغ بزرگ تقلب در انتخابات مردم را به آشوب های خیابانی تشویق می کردند. لذا ضرورت داشت که نظارت جدیتری صورت گیرد.”
او در عین حال اشاره میکند که “گاهی هم آقای رامین بدون مشورت اقداماتی می کرد که مساله ساز میشد و واکنشهایی به دنبال داشت”.
وزیر سابق، محمد علی رامین را انتخاب شخص خودش برای پست معاونت مطبوعاتی معرفی میکند و اینکه او را “فردی دلسوز و صاحب ایده” میدانسته و “شناخت داشتن” احمدینژاد هم در انتخاب او موثر بوده است. چرا که به گفته حسینی، “به دلیل حساسیت معاونت مطبوعاتی، آقای احمدی نژاد نسبت به انتخاب فرد مناسب در این مسئولیت تاکید داشت” و همچنین “با این شناخت و حمایت ها مدیر بهتر می تواند عمل کند و در پیشبرد امور از جمله جذب بودجه با موانع کمتری مواجه می شود.”
بخشی از گفتوگوی روزنامه صدا و سیما با وزیر سابق ارشاد به موضوع ممیزی در انتشار کتاب اختصاص دارد که حسینی با اشاره به رویه دولت جدید میگوید: “ ابتدا سخنانی از نفی ممیزی زدند، اما بعد التزام به قانون را مطرح کردند که مبارک است! اخیرا هم اعلام شد افراد زیادی ممنوع القلم بوده اند. جل الخالق! به گونه ای بیان می شود که انگار یک صف طولانی از نویسندگان در کشور نمی توانند قلم بزنند.”
او سپس بدون اشاره به نام حسن روحانی، اضافه میکند که این گفته “خوراک خوبی برای رسانه های بیگانه و سازمان های به اصطلاح حقوق بشری است” اما گوینده را به “ذرهای انصاف” دعوت میکند و میپرسد که “آیا این گونه اظهارات جفا در حق نظام جمهوری اسلامی ایران نیست؟”
او انتقادات وارد شده به سیاست دولت احمدینژاد در حوزه ممیزی انتشارات را “فضاسازی و سیاهنمایی” میداند و میگوید که “همواره عدهای هستند که می خواهند هیچ نظارتی بر آثار وجود نداشته باشد”.
حسینی با ذکر یک مثال از رمانی که در آن یک “ساواکی” بعد از انقلاب مامور وزارت اطلاعات و در نهایت معمم می شود، آن را نمونهای برای لزوم وجود ممیزی میداند و تاکید میکند: “ با توجه به صدور مجوز سالانه بالغ بر ۶۵ هزار عنوان کتاب، اشکالات و لزوم اصلاحات مربوط به درصد بسیار کمی از کتاب ها می شود، آن هم به دلیل نادیده گرفتن معیارهای اخلاقی، اعتقادی و منافع ملی است.”
کارنامه پر از توقیف و تذکر دولت دهم
محمود احمدینژاد در تمام ۸ سال ریاستجمهوری هرگاه با انتقادی در مورد توقیف مطبوعات مواجه شد، خود را مبرا کرد و مسئولیت را متوجه قوه قضاییه دانست. محمدعلی رامین، رکورددار توقیف و تذکر به مطبوعات هم در مصاحبهاش تاکید کرده بود: “ بستن روزنامهها توسط رامین یک دروغ بزرگ است؛ خیلی بزرگ.” او میگوید که “معاون مطبوعاتی نه میتواند روزنامهای را باز کند و نه میتواند روزنامهای را ببندد” و در واقع با استدلالی مشابه محمود احمدینژاد میخواهد مسئولیت را متوجه هیات نظارت بر مطبوعات و دستگاه قضایی کند. او اما نمی گوید چرا دقیقا در مدت زمان حضور او این همه تذکر مخفیانه و علنی داده شد و نشریات بسیاری توقیف شدند؟
خبرگزاری ایسنا به تازگی در گزارشی آماری، نشان داد که ۴۸ نشریه تنها در دولت دهم، توقیف و لغو مجوز شده است. از ۱۷ مرداد تا ۱۰ آبانماه ۱۳۸۸ علیرضا ملکیان، عهدهدار سمت معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بود. در مدت سه ماه نخست فعالیت دولت دهم، دو روزنامه تذکر گرفتند، دو روزنامه توقیف شدند و یک روزنامه لغو مجوز شد.
پس از آن نوبت به رامین رسید تا ۶۱ تذکر کتبی، ۹ لغو امتیاز و ۱۵ توقیف را در کارنامه ثبت کند. محمدجعفر محمدزاده، جانشین رامین بود که اگرچه نسبت به رامین سهلگیرتر بود اما به ایران، روزنامه دولت هم تذکر داد تا حاصل کار این سه معاون در نهایت توقیف ۳۶ نشریه شامل روزنامه، هفتهنامه، ماهنامه و فصلنامه، لغو مجوز ۱۲ نشریه و یک خبرگزاری و دادن ۱۰۶ تذکر کتبی به رسانههای خبری باشد.
روزآنلاین پیش از این در جدولی به اقدامات محمدعلی رامین در قلع و قمع مطبوعات پرداخته است که بار دیگر در پی میآید:
شروع به کار محمدعلی رامین
لغو امتیاز روزنامه سرمایه
تذکر به روزنامه خبر – توقیف موقت همشهری
تذکر کتبی به روزنامههای اسرار، آفتاب یزد، حیات نو و اعتماد به دلیل القا اختلاف میان مسئولان و تقطیع اظهارات ایشان
توقیف روزنامه حیات نو اجتماعی
تذکر به روزنامه آفتاب یزد به دلیل انتشار یک آگهی تبلیغاتی برای رسانههای بیگانه
تذکر به روزنامه روزان به دلیل پخش شایعه – تذکر به نشریات فرهنگ و هنر، نقش آفرینان و “آهنگ زندگی” به دلیل “استفاده ابزاری از افراد(اعم از زن و مرد)در تصاویر و محتوی، تحقیر و توهین به جنس زن، تبلیغ تشریفات و تجملات نامشروع و غیرقانونی – تذکر به نشریه عروسک سخنگو به دلیل استفاده از ادبیات “سخیف”
تذکر به روزنامههای اندیشه نو و جهان اقتصاد به دلیل سانسور راهپیمایی – تذکر به روزنامههای اعتماد و مردمسالاری به دلیل تحریف تصویری حرکت مردم
توقیف روزنامه اندیشه نو – تذکر به نشریات پنجره، تهران امروز، آیین و بهار زندگی
تذکر به روزنامههای آرمان روابط عمومی و هفتهنامه موج اندیشه به دلیل تخلف از قانون مطبوعات
تذکر به روزنامه آفتاب یزد به دلیل انتشار القائات ضد انقلاب
انتشار اطلاعیه علیه روزنامه اعتماد به دلیل درج گزارشی با عنوان “خبرهای رسمی درباره درگیریهای روز عاشورا در تهران ـ سخنان فرماندهان نیروی انتظامی درباره حوادث تاسوعا و عاشورا”
انتشار اطلاعیه مجدد و دادن تذکر به روزنامه اعتماد به دلیل “آیا مرجعیت سلب کردنی است”
تذکر به روزنامه های جمهوری اسلامی،آفتاب یزد، فرهنگ آشتی و آرمان روابط عمومی و نشریه پنجره - روزنامه آفتاب یزد به دلیل انتشار «خفیف» مراسم عزاداری حسینی تذکر گرفت!
تذکر به به روزنامههای جمهوری اسلامی، فرهنگ آشتی، دنیای اقتصاد، روزان، اعتماد و بهار
تذکر به روزنامه اعتماد
نشریه اصولگرا و تندروی همت که به بسیاری از چهرههای نظام توهین کرده تذکر میگیرد و دو روز بعد از سوی دستگاه قضایی راسا توقیف میشود
تذکر به روزنامه ابرار به دلیل درج مطلبی تحت عنوان “تهمت جایگزین همت” که به انتقاد از شیوه نشریه همت پرداخته بود
تذکر به روزنامه ابتکار
لغو امتیاز روزنامههای فرهنگ آشتی و موج اندیشه و تذکر به روزنامههای آفتاب یزد و اعتماد
تذکر به روزنامههای تهران امروز، بهار، توسعه، روزان، جهان اقتصاد، اطلاعات، اعتماد، اسرار، جهان صنعت، مردمسالاری، آرمان روابط عمومی، جمهوری، پول، فرهیختگان و آفرینش
توقیف روزنامه اعتماد – لغو امتیاز ایراندخت و سینا
تهران امروز به دنبال درخواست رامین، لوگوی خود را که عنوان شده بود شکل زنی در حال رقص باله است، تغییر داد
تذکر به روزنامه های خراسان، جمهوری اسلامی و همشهری