در روزهایی که ایران در معرض دور جدیدی از تحریم های اقتصادی و سیاسی قرار گرفته است، روز گذشته منابع رسمی از افزایش ۹۰ درصدی قیمت دارو در کشور خبر دادند.همزمان دیگر گزارش ها نیز حاکی از کمبود دارو در مراکز هلال احمر است که دارو را با نرخ دولتی عرضه می کند.
شمس علی رضا زاده معاون امور دارویی سازمان غذا و دارو دیروز به خبرگزاری فارس گفت:” قیمت گذاری داروهای وارداتی هم تمام شده و به طور متوسط قیمت داروهای خارجی در سال جاری حدود ۹۰ درصد بیشتر شده است”.
به گفته او قیمت داروهای داخلی نیز ۷۵ درصد رشد داشته: “اکنون کار قیمت گذاری داروهای تولید داخل تمام شده است و به طور متوسط داروهای تولید داخل بین ۳۵ تا ۴۰ درصد رشد قیمت داشتهاند، کمترین رشد قیمت داروهای داخلی حدود ۱۹ درصد و بیشترین آن حدود ۷۵درصد افزایش قیمت داشته است.قیمتگذاری جدید داروها بر اساس درخواست شرکتهای دارویی در سازمان غذا و دارو با ارائه مدارک و اسناد مربوط به درخواست افزایش قیمت آنها بررسی و انجام میشود. در سال جاری قیمت گذاریحدود۲۲۰۰ داروی تولید داخل از مجموع ۳ هزار دارو انجام شده و با توجه به اینکه قیمت گذاری بقیه داروهای تولید داخل قبلاً انجام شده بود اکنون دیگر درخواستی برای افزایش قیمت داروهای تولید داخل نداریم و طی یکماه گذشته هر درخواستی که ارائه شده ظرف ۴۸ ساعت در کمیسیون قیمت گذاری دارو در مورد آن تصمیم گیری شده است”.
او اضافه کرده: “علت افزایش قیمت دارو، افزایش قیمت ارز برای واردات مواد موثره داروهای تولید داخل است که تا حدی بر قیمت تمام شده آنها تأثیر میگذارد اما در مورد داروهای خارجی افزایش دوبرابری قیمت ارز از ارز مرجع به ارز مبادلاتی به صورت مستقیم بر قیمت تمام شده دارو تأثیر می گذارد به همین علت شاهد افزایش قیمت حدود ۲ برابری این داروها هستیم”.
همزمان با افزایش جدید قیمت دارو، دیروز رئیس سازمان تدارکات پزشکی جمعیت هلالاحمر از کمبود ۲۱۲ قلم دارویی در داروخانههای این جمعیت خبر داد.
به گزارش تسنیم، ظاهر رستمی در نشست خبری سازمان تدارکات پزشکی در پاسخ به پرسش خبرنگار این سایت مبنی بر وضعیت کمبود داروها در داروخانههای هلالاحمر گفته است: “با توجه به آمار وزارت بهداشت ۲۱۲ قلم دارو در کشور دچار کمبود است و داروخانههای هلالاحمر نیز یعنی همین مقدار یعنی ۲۱۲ قلم دارو را دچار کمبود هستند”.
او افزوده است: “البته داروهای تکنسخهای سود زیادی ندارد و به این دلیل شرکتهای دارویی در این حوزه ورود نمیکنند و چون جمعیت هلالاحمر بر مبنای اهداف بشردوستانه ارائه خدمت میدهد و به دنبال منفعت نیست این مسئولیت را پذیرفته است وگرنه استقبال میکنیم که شرکتهای دیگر نیز در مقوله داروهای تکنسخهای ورود پیدا کنند”.
وی از گرانی واکسن در ایران هم خبر داده و گفته: “واکسنها گران شده است ولی نسبت به گرانی دیگر داروها معدل گرانی آن کمتر بوده است ولی میتوانیم به مردم این قول را بدهیم که با توجه به آنکه ۲ میلیون واکسن سالانه نیاز کشور در این زمینه است تلاش میکنیم که هیچ کمبودی در این زمینه رخ ندهد همانطور که در حال حاضر این واکسنها در قالب آمارهای ۱۰۰ هزار قلم، ۵۰ هزار قلم و ۲۰۰ هزار قلم وارد کشور میشود و تا پایان سال هیچ نگرانی از این بابت نداریم و در مجموع این واکسنها ۲۵ تا ۳۰ هزارتومان قیمت دارند”.
افزایش قیمت دارو موجب هجوم متقاضیان به داروخانه های دولتی و باعث شد تا رئیس سازمان غذا و دارو نسبت به شرایط پیش آمده واکنش نشان دهد.
بنا به نوشته ایسنا، عباس حاجیآخوندی گفته است: “دارو باید همواره در همه نقاط کشور، با پشتوانه و به مقدار فراوان وجود داشته باشد و با احترام به بیمار تحویل داده شود. عدد کمبودهای دارویی خارجی دو رقمی شده و درخصوص داروهای تولید داخل به کمتر از ۲۰ مورد رسیده است. البته میزان کمبود داروهای خارجی اکنون بالاتر است اما به سرعت در حال تامین است. یک علت کمبود داروهای خارجی توقف بخشی از آنها در گمرک در پی مشکل نقدینگی بود که با تدابیر ویژه اتخاذ شده ترخیص داروها از گمرک شروع شده است.”
او افزوده است: “باید شیوه دارورسانی تغییر کند. مایل نیستیم فقط داروخانههای مشخصی، داروهای خاص را ارائه دهند بلکه در آینده مردم باید انتخاب کنند که کجا دارویشان را بگیرند و دارو نیز در دسترس باشد”.
گفتنی ست سال گذشته بیش از نیمی از ارز مرجع اختصاص یافته به تامین دارو توسط دولت در اختیار واردکنندگان خودروهای لوکس قرار گرفت.
ایران طی یکسال گذشته به دلیل تحریم ها و ناتوانی دولت در تامین دارو، یکی از دشوارترین دوره های حیات خود در زمینه سلامت را سپری کرده؛دوره ای که آثار مخرب آن هنوز کاملا مشخص نشده است.