جزایری: گمان می‌کنند می‌توانند
برای ما تصمیم‌گیری کنند

بهرام رفیعی
بهرام رفیعی

» واکنش به گفته های روحانی درباره نیروی انتظامی

دوهفته پس از اظهارات رییس دولت جمهوری اسلامی در دیدار با فرماندهان نیروی انتظامی درباره اینکه “پلیس موظف به اجرای اسلام نیست بلکه وظیفه پلیس اجرای قانون است” و تاکید مجدد او بر این موضوع در یک سخنرانی دیگر، معاون بسیج و تبلیغات دفاعی ستاد کل نیروهای مسلح به این اظهارات واکنش نشان داده و با گفتن اینکه”عده‌ای گمان می‌کنند که می‌توانند برای ما تصمیم‌گیری کنند” مدعی شده که “نگاه نیروی انتظامی به ولی فقیه و قوانین واضح و آشکار الهی و قوانین موضوعه ناشی از آن است.”

سرتیپ پاسدار مسعود جزایری در جریان سخنرانی در مراسمی با عنوان “هجدهمین گردهمایی سراسری معاونان اجتماعی نیروی انتظامی” گفته: “رشد برخی از چالش‌ها در کشور می‌تواند کارآمدی نظام را تحت تاثیر قرار دهد، در این صورت اعتماد اجتماعی مردم به نظام دچار خدشه می‌شود. فردی شدن امور دینی و گسترش نگاه سکولاریستی، طی آرمان‌زدایی از ارزش‌ها، ترویج تساهل و تسامح، اباهه‌گری، نفی امربه معروف و نهی از منکر، بی تفاوت در برخی مسئولان نسبت به روند تحولات فرهنگی و تن دادن به سبک زندگی غربی، اگر این موارد جدی گرفته نشوند می توانند تبدیل به بحران شوند.”

این مقام ارشد ستاد کل نیروهای مسلح بدون اشاره به حسن روحانی و اظهارات اخیر او اضافه کرده: “ما به حکم سربازی جمهوری اسلامی ایران، وظیفه حراست از ارزش‌ها و باید و نبایدهای انقلاب را بر عهده داریم، و باید نگاه نیروهای مسلح در چارچوب ولایت فقیه، رهبری و قانون باشد؛ عده‌ای گمان می‌کنند که می‌توانند برای ما تصمیم‌گیری کنند.”
به گفته جزایری “یکی از برنامه‌های دشمن از کار انداختن نیروی انتظامی است که در برخی مواقع عناصر داخلی نیز به این امر دامن می‌زنند. باید به موازات تلاش دیگران در تخریب، محل‌های نفوذ را بشناسیم و جلوی آن را بگیریم معاونت اجتماعی در این خصوص نقش بارزی دارد.”

او که همزمان فرماندهی قرارگاه جنگ نرم ستادکل نیروهای مسلح را نیز برعهده دارد تاکید کرده : “در حکومت دین‌پایه جمهوری اسلامی ایران، همه رکن‌های نظام بر پایه دین معنا و مفهوم می‌یابند و بر این اساس نیروهای مسلح وظیفه دارند از یک طرف فضای مسلمانی، تدین، غیرت، معرفت و بصیرت را در سازمان‌های خود تقویت کنند. از طرف دیگر باید از ارزش‌ها و باید و نبایدهای نظام پاسداری به عمل آورند.”

سرتیپ پاسدار مسعود جزایری همچنین در کنایه به سخنان حسن روحانی درباره نیروی انتظامی خواستار هماهنگی رییس دولت با نیروی انتظامی و آیت الله خامنه ای شده است.

او در این ارتباط نیز گفته: “نگاه نیروی انتظامی به ولی فقیه و قوانین واضح و آشکار الهی و قوانین موضوعه ناشی از آن است و خود را مقلد می‌داند نه مجتهد، منبع تقلید و اجتهاد خود را ناشی از ولی فقیه و رهبری می‌داند و لذا «سایرین» بایستی خود را با این رویه و خط‌مشی هماهنگ کنند.”

واکنش و کنایه های این مقام ارشد در ستاد کل نیروهای مسلح به گفته های حسن روحانی در شرایطی مطرح شده است که نیروی انتظامی جمهوری اسلامی سازمانی وابسته به وزارت کشور و زیرمجموعه دولت است که البته فرمانده آن از سوی رهبر جمهوری اسلامی منصوب می شود. بودجه این سازمان از سوی دولت تامین می شود و کارکنان آن از جمله کارکنان مشاغل دولتی محسوب می شوند.

حسن روحانی پنج اردیبهشت ماه سال جاری درجریان دیدار با فرماندهان نیروی انتظامی گفته بود: “اولین عامل ناامنی فقر و بیکاری است و نهی از منکری که ما می‌گوییم همین‌هاست. منکر اصلی در جامعه فقر، بیکاری و فساد است و اینها را باید از بین ببریم. ما در حال حاضر به چند تا فرع اسلام چسبیده‌ایم و فکر می‌کنیم که همه منکر و معروف آنهاست.”

وی همچنین تاکید کرده بود: “خوشبختانه در نظام اسلامی ما شرع و قانون بر یکدیگر منطبق هستند، پلیس موظف به اجرای اسلام نیست بلکه وظیفه پلیس اجرای قانون است و اگر غیر از این باشد، در مخمصه فکری قرار گرفته و مردم را نیز گرفتار خواهیم ساخت.”

او خطاب به فرماندهان نیروی انتظامی گفته بود: “معیار پلیس باید قانون باشد، اگر کسی قانون را شکست، شما متعرض خواهید شد. اما در برخورد با مردم اخلاق حسنه، روی خوش، تواضع و ادب جزو وظایف همه ماست، مخصوصاً نسبت به جوانان و بانوان، این وظیفه سنگین‌تر است.”

این گفته های رییس دولت جمهوری اسلامی واکنش های زیادی را برانگیخت. از جمله تنی چند از مراجع تقلید همسو با حکومت؛ ناصر مکارم شیرازی،حسین نوری همدانی و لطف الله صافی گلپایگانی که در شهر قم مستقر هستند در اظهاراتی حسن روحانی را برای این اظهاراتش مورد سرزنش قرار دادند.

ناصر مکارم شیرازی در واکنش به گفته های رییس دولت گفته بود:“اخیراً یکی از مسؤولان محترم گفته بودند وظیفه نیروی انتظامی اجرای قانون است نه اجرای اسلام؛ این سخن از سه جهت اثر منفی داشت و به هیج وجه مناسب نبود.نخست این‌که معلوم می‌شود قوانین ما چیزی غیر از قوانین اسلامی است؛ در حالی که همه بر گرفته از اسلام است و همه افراد اعم از پلیس و غیر پلیس موظف به اجرای قوانین اسلام هستند.”

به گفته او” اثر منفی دیگر اینکه، این‌گونه سخنان روحیه نیروی انتظامی را تضعیف می‌کند و زحماتی را که برای تهذیب اخلاق و مبارزه با منکرات متحمل شده است نادیده می‌گیرند و آنها را در اجرای قوانین اسلامی سست می‌سازد.”

مکارم شیرازی همچنین با تذکر به حسن روحانی اضافه کرده: “از همه مهم‌تر چراغ سبزی است که به افراد آلوده به انواع مفاسد اخلاقی و مجالس کثیف و مانند آن داده می‌شود که از این به بعد آزاد هستید و پلیس کاری به شما ندارد، آنها بدون این سخنان طوفان می‌کنند وای اگر چراغ سبزی هم به آنها نشان داده شود.امیدواریم نصیحت دوستانه ما را بپذیرند و بعد از این چنین سخنانی را تکرار نکنند.”

۱۲۱ عضو اصولگرای مجلس شورای اسلامی نیز با انتشار نامه‌ای ضمن انتقاد از حسن روحانی اظهاراتش درباره وظایف پلیس را به معنی “جدایی دین از سیاست” تلقی کردند.

سرتیپ پاسدار حسین اشتری فرمانده تازه منصوب شده نیروی انتظامی هم در ۹ اردیبهشت ماه در جمع “دانش آموختگان علوم انتظامی” و فرماندهان این نیرو با گفتن اینکه ماموران نیروی انتظامی دارای “یک روحیه انقلابی و دینی هستند” در واکنش تلویحی به گفته های رییس دولت تاکید کرده بود که “به فرموده مقام معظم رهبری باید این فضا تقویت شود. بر همین راستا اساس و مبنای کار ما نیز مسائل اسلامی و دینی و حفاظت از ارزش‌هاست.”

پس از این واکنش ها هرچند برخی از مقامات دولتی در صدد توضیح درباره گفته ای حسن روحانی برآمدند، اما این موضوع از شدت و تعدد واکنش ها به گفته رییس دولت نکاست تا جایی که خود او مجددا در 14 اردیبهشت ماه در این باره مسایلی را مطرح کرد.

حسن روحانی در جریان سخنرانی خود در مراسم نکوداشت مقام معلم که ربطی به امور انتظامی ندارد گفت:” همه معلمان در آموزش و پرورش، دانشگاه‌ها و ‌در حوزه‌ها که جای خود دارد، رسالت‌شان فهم و تبیین بهتر دین است اما نمی‌شود به هر کسی گفت تو مجتهدی و می‌توانی اجتهاد کنی؛ در این شرایط سنگ روی سنگ بند نمی‌شود.”

رییس دولت به نوعی بر گفته های قبلی اش پافشاری و اضافه کرده بود که “به یک قوه قهریه که برای این کار ساخته شده است و باید آن را اجرا کند و قوه قهریه نظام است و دستبند و کلت همراهش دارد، بگوییم تو هم بیا اجتهاد کن، تو هم حوزه علمیه هستی خب در این شرایط باید هر کسی وظایف خودش را انجام بدهد.”

حسن روحانی در شهریورماه سال گذشته هم در خراسان رضوی گفته بود: “فکر می کنیم تعالی بخشیدن جامعه، باون و مینی بوس و پاسبان و سرباز است، با این ها فرهنگ درست نمی شود.”

او پیشتر در خردادماه ۹۳ نیزتاکید کرده بود که “نباید مردم را بیهوده و بدون جهت نگران کرد و باید بگذاریم مردم راحت باشند، اینقدر در زندگی مردم مداخله نکنید، ولو به خاطر دلسوزی؛ بگذاریم مردم خودشان راه بهشت را انتخاب کنند، نمی‌توان با زور و شلاق مردم را به بهشت برد.”

این گفته های رییس دولت تا مدتی موضوع حملات مخالفان به دولت بود. یکی از وعده های تبلیغاتی حسن روحانی پیش از انتخابات ریاست جمهوری تغییر رفتار نیروی انتظامی با مردم به ویژه زنان کشور بود.

او ۱۸ خردادماه ۱۳۹۲ تنها ۶ روز پیش از پیروزی در انتخابات در اجتماع حامیانش در ورزشگاه شیرودی( امجدیه) به صراحت گفته بود: “اگر اعتدال در کشور حاکم شود، نیازی نیست که در کشور عدل و اعتدال کسی در زندان باقی بماند. من به کمک پلیس کاری خواهم کرد که امنیت واقعی باشد و دختران ما در خیابان احساس امنیت کنند و نخواهم گذاشت مأموری بی‌نام و نشان از کسی سئوال کند. دختران خود حافظ حجاب و عفاف هستند.”