هفته دوم خرداد ۱۳۸۸- حرف روز: انتخابات
تحلیل عمومی: “عباس عبدی: انتخابات معمولا جامعه را به هم میزند. همچون کفگیری که دیگ آرام همه را زیر و رو کرده و بسیاری از چیزهایی که تا قبل از آن دیده نمیشد به صحنه آورده و در معرض دید مردم قرار میدهد. من نمیدانم که لغت سیاهنمایی اخیرا از کجا آمده است وقتی دولتی که سیاهکاری میکند طبعا کارگزار کار وی سیاه خواهد بود، مگر آنکه در لحظاتی حتی لاش مرده سگی را ببینیم و بگوییم که به جمع دندان سفیدی دارد اما برای خبرنگاری که میخواهد گزارش دقیقی از اوضاع کشور بدهد، این نگاه کارساز نیست و شاید نوعی خیانت به مردم باشد. در این انتخابات نیز بسیاری از لوش لجنها از کف مرداب به سطح آمدهاند و مردم دیدهاند که پشت صحنه چه خبر است.”
نقش رئیس جمهور: محمد خاتمی: دیدگاهی درحاکمیت وجود دارد که قوای سه گانه را قبول ندارد. دستگاههای مختلفی در این مملکت وجود دارند، که مسئولیت ندارند اما اختیارات دارند و آنجایی که رای مردم هست چندان اعتباری وجود ندارد و نهادهایی که باید حافظ رای مردم حافظ خواست و منافع مردم باشند طوری شده که خودشان را قیم مردم میدانند. حتی صحبت از نظارت نیست که حالا استصوابی یا غیر استصوابی باشد، صحبت سر قیمومیت و عدم قیمومیت بر جامعه است.تنها کسی که به عنوان یک فرد از قاطبه مردم رای میگیرد و نمایندگی مردم را دارد رئیس جمهور است. او مظهر اراده ملی است، بنابراین او باید مجری و ناظر بر اجرای قانون اساسی باشد که میثاق ملی است.”
پرسش روز: چه کسی قبای دهم را می پوشد؟ این بار نامزدها به تبعیت از نبرد رنگ ها، رنگی رابه نشانه خود برگزیده اند؛ کدام رنگ پیروز می شود؟ سیاه؟ سبز؟ سفید؟
درمیان سیاه جامگان:
“سالن هفتم تیر پارک شهر میزبان جمعی از حامیان احمدی نژاد بود. آنها تحت عنوان دانشجویان هوادار وی نخستین نشست انتخاباتی رئیس دولت نهم را به عهده گرفته بودند. احمدی نژاد در میان حاضران سیاه پوش گفت که«زیر بار فشار و زور سرخ و بنفش و قهوه یی» نخواهد رفت.” جمعیت فریاد زدند:
- ایول…. ایول…
احمدی نژاد: “با گفتن اینکه «چهار سال سکوت کردم» اعلام کرد قصد دارد «به خاطر ملت» حرف بزند و افشاگری کند. وی برخی منتقدان دولت را به وابستگی به اسرائیل متهم کرد و با کنایه گفت: «صهیونیست ها با دم بعضی ها در داخل زنده نمی شوند.» وی در عین حال به حاضران توصیه کرد این حرف ها را جایی نقل نکنند چون می خواهد در مناظره های انتخاباتی از آن استفاده کند. احمدی نژاد سپس با انتقاد از کسانی که دستاوردهای دولت را متعلق به دوران گذشته می دانند، با خنده گفت: «باشد، اساس ماهواره از زمان ابوریحان بود که جاذبه زمین را کشف کرد.» رئیس دولت نهم سپس با انتقاد از زیر سوال بردن سلامت انتخابات تاکید کرد: «برخی با لوس بازی و ننربازی سلامت انتخابات را زیر سوال می برند.”
- ایول… ایول…
سیاه جامگان به خیابان آمدند و هر جا با سخنی، تیتری، صدائی، خبری روبرو شدند که در تائید دولت نهم آباد بودبا فریاد “ایول…ایول…” از آن استقبال کردند.
اعمال فیلترینگ گسترده سایت ها از صبح امروز.
- ایول.. ایول…
“مجله آمریکایی نیوزویک در گزارشی 20 چهره پرنفوذ ایران از نگاه خود را معرفی کرد.
در فهرست نیوزویک نام اشخاص زیر به چشم می خورد: 1 - آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی 2- محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور.”
- ایول.. ابول…
روزنامه خدمت ـ وابسته به جناح احمدی نژاد- “ تایمز لندن؛ احمدی نژاد بیشترین شانس را برای پیروزی دارد. “محموداحمدی نژاد” به دلیل ترمیم غرور ملی ایرانیان امتیازهای زیادی داردوی از بیشترین شانس برای پیروزی در انتخابات آتی ریاست جمهوری برخورداراست.
- ایول… ایول…. به انگلیس ایول…
محمود احمدی نژاد: “انتخابات بهانه خوبی است برای آنها که بگویند الان وقتش نیست و بگویند بعد از انتخابات، ما هم میپذیریم. اگر بناست بحثهایی بین ۱+۵ بشود خیلی خوب است که بعد از انتخابات باشد و فکر میکنیم که به نفع ملت ایران است که آن بحثها آن زمان انجام شود.ما به آنها گفتیم که گفتوگو باید بعد از انتخابات باشد و آنها نیز قبول کردند؛ در حالی که یک زمان ضربالاجل تعیین میکردند و امروز تاکید دارند گفتوگو بعد از انتخابات باشد که اوباما نیز چنین گفت».
- ایول…ایول…
“مهرداد بذرپاش از عالیرتبه ترین اعضای ستاد انتخاباتی محمود احمدی نژاد با انتشار گزارشی در روزنامه خود- تهران امروز- از راز بزرگی پرده برداشت.سه کلمه ای بزرگ و باور نکردنی یاران رئیس جمهور: «کروبی لر نیست!» بنابر گزارش روزنامه بذرپاش کروبی لر نیست و در روستایی نزدیک به گلپایگان متولد شده و تنها در سن دو سالگی به لرستان آمده، لذا قطعا لر نیست. در ضمن به گزارش روزنامه بذرپاش روستای محل تولد کروبی زیر آب رفته است. منبع گزارش تهران امروز معمرین گلپایگانی و الیگودرزی و همچنین سازمان ثبت و احوال می باشد.”
- ایول…ایول…
“سرهنگ “عباس حمیدی”: برادران اطلاعات سپاه شیراز از حدود یکسال پیش طی یک کار مستمر اطلاعاتی و تحقیقاتی، درباره حرکت بعضی از گروه های وابسته به بیگانگان و عوامل اصلی، مکان های برگزاری و اقدامات آنها اقدام به شناسایی و رصد کردند.این برادران، موفق شدند 104 نفر از اعضای گروه شیطان پرستی را در یک جسله مشترک پارتی و کنسرت موسیقی غیراخلاقی در شیراز، دستگیر کنند.این جلسه دریکی از باغ های اطراف شیراز برگزار شده بود که مراسم این شیطان پرستان به صورت همزمان( زنده) با دو دستگاه دوربین از طریق سیستم اینترنت پرسرعت برای سراسر دنیا پخش می شد.
این افراد به انجام کارهایی از جمله خوردن مشروبات الکلی، رفتارهای ناهنجار، رقص های نامتعارض و ضد اخلاقی، خود زنی و مکیدن خون خودشان می پرداختند و از قالب انسانیت به درون قالب حیوانی رفته بودند.”
- ایول.. ایول… انسانیت ایول…
“کشف تازه طرفداران احمدی نژاد: باقر خان یک لات تبریزی بود. حجت الاسلام راهدار به نمایندگی از حامیان احمدینژاد در مناظرهای با حسن مرعشی عضو ارشد رهبری حزب کارگزاران در دانشگاه سهند تبریز، باقرخان - سالار ملی و از سرداران مشروطه را لات و قمارباز معرفی کرد. او در این مناظره گفت: بر اساس یک سند تاریخی، وی یک لات قمارباز بوده و سر جلسه قمار هم کشته شده است!”
- ایول… ایول… باقرم لات بود…باقر لاته ایول…
آیت الله مهدویکنی: احمدی نژاد را اصلح میدانم و به ایشان رای می دهم
- ایول…موتلفه ایول..
از اینجا به بعد، خبرهای مخالف دولت هم رسید وگروه “ایول گویان” خودجوش، چون دستور تشکیلاتی نداشتند، سکوت اختیار کردند. یکی هم رفت تا از مرکز فعالیت های خود جوش کسب تکلیف کند: “گزارشها حاکی است که جامعه روحانیت مبارز تهران، یکی از قدیمیترین و بانفوذترین تشکلهای مذهبی- سیاسی ایران، در آخرین رأیگیری خود نتوانست به اکثریت آرای مورد نیاز برای حمایت از محمود احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری ۲۲ خرداد دست یابد.احمد قابل، پژوهشگر دینی و تحلیلگر سیاسی در ایران، در ارزیابی این دوگانگی در بدنه جامعه روحانیت مبارز تهران میگوید که چنین موضوعی در برخی از تشکلهای سیاسی و مذهبی دیگر مانند حزب کارگزاران و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم هم وجود دارد و میافزاید: “گروهی از آنها با حمایت از آقای احمدی نژاد مخالف هستند و گروهی موافق. ممکن است موافقان اکثریت هم داشته باشند ولی طبق آییننامه این گروه، موافقت مجموعه باید به دو سوم آرا برسد تا بتوانند تحت نام آن نهاد، از کسی حمایت کنند و چون این اکثریت به حد دوسوم نرسیده، آنها نتوانسته اند در حمایت از یک فرد بیانیه بدهند. بنابراین افراد اعم از دبیرکل یا افراد عادی به طور شخصی آزاد هستند که از هر کسی میخواهند حمایت کنند. اما با توجه به انتقادهای دبیرکل جامعه روحانیت مبارز تهران از سیاستهای دولت محمود احمدی نژاد در سالهای گذشته، نمیتوان گفت که مهدوی کنی به طور کامل از او حمایت کرده؛او به شدت تحت تاثیر ارگانهای شناخته شده جناح راست قرار دارد و تحت فشار است. به نظر من او با اکراه تحت تاثیر هیئت موتلفه و همپیمانان خود قرار گرفته تا سخنی در حمایت از احمدی نژاد بگوید، ولی این طور نیست که ۱۰۰ درصد با آقای احمدی نژاد موافق باشد.”
وضع وقتی بدتر شد که یک “زن” هم از در مخالفت با احمدی نژاد در آمد. رئیس جمهور در همان اجتماع خودجوش در باره مساله اتمی گفته بود: “در آن زمان برخی گوجه فرنگی را به موضوع اول مملکت تبدیل کردند.” و با اشاره به توزیع رایگان سیب زمینی در برخی شهرستان ها همزمان با سفر هیات دولت اعلام کرد چون نمی خواهد در تاریخ ثبت شود، برخی حرف ها را نمی زند.
سهیلا جلودارزاده نماینده اسبق مجلس گفت: “حق هر ایرانی از نفت، دو میلیون تومان است نه یک گونی سیب زمینی. با بررسی درآمدهای افسانه ای ۳۰۰ میلیارد دلاری نفتی در دولت نهم متوجه می شویم اگر قرار بود دولت به وعده خویش یعنی آوردن پول نفت سر سفره های مردم عمل کند، باید حداقل نفری دو میلیون تومان به مردم کمک می کرد نه ۱۰ هزار تومان یا یک گونی سیب زمینی.”
در همین موقع دو خبربد از مجلس رسید: “با غیبت دوباره لاریجانی، باهنر، حدادعادل و توکلی، سران مجلس باز هم به دیدار احمدینژاد نرفتند.” و”نزدیک به نیمی از اعضای مجمع عمومی فراکسیون اصولگرایان مجلس با صدور بیانیه حمایت از نامزدی محمود احمدینژاد در انتخابات ریاستجمهوری، مخالفت کردند.”
وقتی “برادران” چنین کنند، چه انتظاری از “عوامل دشمن” می توان داشت؟ معلوم است
سعید حجاریان می گوید: “مردم را نمی توان به 150 سال قبل برگرداند…”
و: “محسن امین زاده هزار و یک سیاهی را که بر ایران در این سال ها روا داشته شده، فهرست وار بیان می کند: “ انزوای کامل ایران، سرد شدن روابط با همسایگان، قرار گرفتن ایران در معرض بزرگترین بحران روابط خارجی، ماجراجویی، لطمه احمدی نژاد به منافع ایران.”
تی شرت های سفید:
سیاه پوشان درحالیکه “ ایول..ایول ” می گفتند به مراسم حامیان اصلاحات رسیدند:
“اعتمادملی، زهره آشتیانی: به نظر میرسید که حامیان اصلاحات آمدهاند تا یکی شوند، هرچند که رنگها آنها را از همدیگر جدا کرده بود. حامیان کروبی با تیشرتهای سفیدرنگی که بر آنها نوشته شده بود تغییر در اکثریت بودند و اقلیتی سبزرنگ بودند که در جرگه حامیان موسوی قرار داشتند و در میان آنها درست در وسط سالن گروهی بودند که حامیان دولت بودند، حامیانی که هیچ انتقادی را برنمیتافتند.”
مهدی کروبی با شعر حافظ شروع کرده است، محمد علی ابطحی مشاور سابق خاتمی که حالا در
کنارکروبی است از احمد شاملو می گوید: “شاملو، شاعر نامدار معاصر ایرانی در شعر معروفش میگوید: دهانت را میبویند مبادا گفته باشی دوستت دارم. حالا دستانت را بو میکنند که مبادا فیسبوک را کلیک کرده باشی.”
بعد مهدی کروبی - که در فهرست ۲۰ چهره با نفوذ تایم نیست- می آید: “سفیدپوشان یکصدا با سرود یار دبستانی به پیشواز کسی آمدند که او را قلب جنبش دانشجویی لقب دادند.”
وقتی پخش سرود “سه یار دبستانی” به پایان رسید، سیاه پوشان با دیدن کرباسچی شعار دادند:
“مفسد 77 غارتگر پول نفت”
- ایول… ایول…
سفید پوشان د رجواب فریاد زدند:
- دولت سیب زمینی نمی خواهیم.
کروبی گفت: “چهار سال سخت به پایان آمد، چهار سالی که آزادی سرکوب شد و اینک هنوز پرچم آزادی برافراشته است و برای هوای تازه آمدهایم.”
هوای تازه هم نام کتابی است ا ز شاملو که در دوران استبدادی دیگر منتشر شد. شیخ این را می داند و رندی می کند؟
سیاه پوشان از مراسم سفیدپوشان بیرون آمدند. خبر بعدی هم خیلی هم تکان دهنده بود: “علیرغم توصیه رهبر جمهوری اسلامی 16 آیت الله معروف قم حاضربه حمایت ازاحمدی نژاد نشدند.”
و به این سخن محمد خاتمی در باره انتخابات نهم ریاست جمهوری پیوند خورد: “بنده به صراحت گفتم که انتخابات را برگزار نمیکنم چون این روش را جفای به مردم واز بین بردن حق مردم میدانم، مقام معظم رهبری نظرشان این بود که انتخابات باید برگزار شود ولی خیلی انعطاف نشان دادند و به ما محبت کردند و گفتند نظر شما چیست، گفتم من این روند ردصلاحیتها را قبول ندارم ظالمانه است و حتی مطابق قانون هم نیست و فرمودند که بنویسید، من و آقای کروبی نوشتیم که چه شرایطی بشود و چگونه در ردصلاحیتها بازبینی بشود، چه هیاتی گذاشته شود آنجا و نظر آنها معتبر باشد و ایشان به صراحت برای دبیر شورای نگهبان نوشتند که نظر آقایان خاتمی و کروبی تامین شود، شورای نگبهان نظر صریح ایشان را اعمال نکرد.”
محمد عطریانفر خبری را گفت که بوی خون می داد و شنونده را بی اختیار به یاد سر مقاله برادر حسین” و استاندار تهران می انداخت: “اگر خاتمی کنار نرفته بود، در آستانه انتخابات، دیگر او را نداشتیم. اگر خاتمی در صحنه میماند، موسوی قطعا نمیآمد و ما در آستانه انتخابات با توجه به پشت صحنههای سیاسی، خاتمی را در روزهای آخر در کنار خود نداشتیم و اغتشاش در فضای انتخابات حاکم میشد.”
در میان سبز پوش ها:
محمد خاتمی د رمیان سبز پوش هاست. شال سبزی که او به گردن موسوی انداخت، حال پرچم است در دست های کیومرث پور احمد، سربند دختران زیباو دلاور ایران، مچ پیچ پسران برومندایرانی و همه سرود “سر اومد زمستون ” را می خوانند. بسیاری ازخوانندگان پیشین این سرود دردهه ۶۰ که موسوی نخست وزیر بود، اعدام شدند. دریغا که موسوی سخن درکام کشیده و از آن فاجعه سخن نمی گوید. الان وقتش است مهندس. دین ات را ادا کن.حالا که جان های شیفته برگشته اند و پایان زمستان را از دهان جوانان وطن فریاد می کشند، وقتش است. اگر نمی دانستی بگو. اگر می دانستی به خون های ریخته سلام کن. آنها چیزی نمی خواستند جز سر آمدن زمستان.
محمد خاتمی هم حافظ خواند. از “مشرق پیاله “ گفت و برآمدن خورشید. شعر او به سخنان توفانی سینماگران ایران گره خورد: “چهار سال خفت بس است. بس است.”
میر حسین موسوی در فهرست نیوزویک نفر پانزدهم است. جوابش را هم” برادر حسین” می دهد که در فهرست هفدهم است: “جناب موسوی سخن تازه ای علیه رئیس جمهور و دولت نهم نداشت و آنچه در این باره بر زبان آورد، دقیقاً و بی کم و کاست- تأکید می شود بی کم و کاست- همان جملاتی بود که دشمنان تابلودار اسلام و انقلاب طی چند سال اخیر علیه احمدی نژاد بر زبان و قلم آورده و هنوز هم می آورند. اما آقای مهندس موسوی به بهانه سیاه نمایی علیه احمدی نژاد بسیاری از آموزه های اسلامی و انقلابی را مورد هجوم قرار داد و به نظرات صریح و خالی از ابهام حضرت امام حمله کرد. آقای موسوی، چرا به شعور و حیثیت مردم اهانت می کند و به آنان اتهام می زند که برای استقبال از رئیس جمهور خویش پول دریافت کرده اند؟! یعنی دقیقاً همان اهانت و اتهامی که مدتهاست اسرائیل، آمریکا و ضد انقلابیون فراری علیه مردم شریف و مسلمان ایران روا می دارند.”
در روز آخر هفته هم دو جریان سیاسی داخل کشور اعلام موضع کردند:
جنبش مسلمانان مبارز اعلام داشت: “در شرایط مخاطرهآمیز کنونی، وحدت نیروهای ترقیخواه و حضور فعال در حوزهی سیاسی یک ضرورت تاریخی به شمار میرود. عقلانیت سیاسی حکم میکند که نیروهای منتقد از رویکرد “همه یا هیچ” به راهبرد “حداکثر ظرفیت شرایط” روی آورند.”
شورای فعالان ملی ـ مذهبی “ضمن توصیه به هواداران هر دو نامزد اصلاح طلب به همسویی در برابر رقیب مشترک و تسامح و عدم تخریب یکدیگر؛ همگان را به حضور فعال در انتخابات و اعلام «نه» به وضع موجود و «آری» به تغییر، با حمایت از دونامزد اصلاح طلب، دعوت” کرد.
ماه آخر بهار سپری می شود. دو هفته ای درراه است که جامعه را رخت سیاه می پوشانند و لشکر انبوه وعاظ به راه می افتد. همه نگاهها به درون بود. بیرون هم اما خبرهای مهمی اتفاق افتاد. مهمترینش اینها بود. در منطقه:
“در تحقیقات مربوط به پروندهی قتل رفیق حریری، نخستوزیر فقید لبنان، تحول غیرمنتظرهای رخ داده است: سرنخهای تازه و اطلاعات به دست آمده نشان میدهند که انفجار منجر به قتل حریری، کار حزبالله لبنان بوده است. دادگاه بینالمللی ویژه قتل رفیق حریری که از اول ماه مارس گذشته رسیدگی به جریان قتل نخستوزیر سابق لبنان را در لاهه آغاز کرده، به سرنخهای تازهای دربارهی مجریان قتل حریری رسیده است. این سرنخها راه به حزبالله لبنان، گروه مورد حمایت حکومت ایران میبرد. براساس دانستههای هفتهنامهی آلمانی اشپیگل، اطلاعاتی وجود دارد که انفجار منجر به قتل حریری در سال ۲۰۰۵، کار سوریه نبود، بلکه نیروهای ویژهی گروه حزبالله لبنان این عملیات را طراحی و اجرا کردهاند.”
این خبر سرنوشت انتخابات را که با حیات و ممات جمهوری اسلامی ارتباط عضوی دارد، دیگر خواهد کرد؟
درجهان:
دولت امریکا گزینه حمله به ایران را به دستور “اوباما” به روز کرد. ژنرال مایک مولن رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا، یک روز پس از اعلام آزمایش موشکی ایران از سوی محمود احمدی نژاد، گفت: “پیامدهای دستیابی ایران به سلاح هسته ای فاجعه بار خواهد بود و قدرت های بزرگ باید با کمک هم از این مسئله جلوگیری کنند.: من از افرادی هستم که بر این باورم که دست یافتن ایران به بمب هسته ای برای منطقه و جهان فاجعه بار خواهد بود.”
یک هیات از کارشناسان روسی و آمریکایی گزارشی را در مورد توانایی نظامی ایران انتشار دادندو در آن همکاری روسیه و آمریکا را در این زمینه توصیه کردند. طبق این گزارش ایران ظرف یک تا سه سال آینده قادر به ساخت “یک وسیله انفجاری ساده اتمی” خواهد بود و پنج سال پس از آن، توانایی تولید یک کلاهک هسته ای قابل حمل با موشک های بالیستیک را خواهد داشت.
رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا اعلام کرد: “پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا، به درخواست باراک اوباما طرحهای خود را برای کاربرد نیروی نظامی علیه ایران بهروز کرده است.”
او در گفتوگو با تلویزیون آمریکایی «انبیسی» یادآوری می کند که ایالات متحده «احتمال حمله نظامی علیه ایران» را در صورت به بنبست رسیدن رویکرد دیپلماتیک در مورد فعالیت هستهای ایران رد نکرده است.
هفته دوم خرداد برای”نگاه هفته” کوتاهتر هم هست. پنج شنبه عزا و تعطیل است. تا نیمه شب چهارشنبه تهران خبرها همین است.
نوشته را برای مهرداد شیبانی می فرستم. می نویسد:
- سه رنگ بر فراز ایران می چرخند. سبز و سفید از پرچم ایرانند. سیاه از کجا آمده است؟ آیا سیاه جای قرمز راخواهد گرفت وخون همه فرزندان ایران در جهل غرق خواهد شد؟ یا سه یار دبستانی، سرآمدن زمستان را نوید خواهند داد؟