درشرایطی که موج تازه گرانی و تورم در کشور و افزایش بی سابقه قیمت نان موجب نگرانی خانوارهای ایرانی برای تهیه قوت روزانه شده است، خبرگزاری های رسمی کشور به نقل از دبیرسازمان هدفمندسازی یارانه ها از توافق مجلس و دولت بر سر گران کردن نان خبرداده و اعلام کرده اند که 3هزار تومان به ازای گرانی 30 درصدی نان به مبلغ یارانه پرداختی به مردم افزوده خواهد شد.
بهروز مرادی دبیرسازمان هدفمندسازی یارانه ها(ستاد حذف یارانه ها) در این مورد گفت: “افزایش یکباره قیمت نان را که باعث نگرانی مردم شد، ما احساس کردیم که به مردم فشار وارد شد؛ به این منظور با نظر رئیس جمهور و توافق رئیس مجلس، قرار است افزایش هزینه تحمیلی به مردم جبران شود.”
او که از طرف دولت احمدی نژاد به این سمت منصوب شده است با این ادعا که “متاسفانه قیمت نان برخلاف نظر دولت افزایش یافت و موجب نگرانی مردم شد” به تشریح توافق محمود احمدی نژاد و علی لاریجانی در این باره پرداخت.
به گفته بهروز مرادی پس از انجام هماهنگی با بانکهای سراسر کشور، مبالغ 28 هزار تومانی یارانه به ازای هر نفر که در پایان سال گذشته به حسابها واریز شده بود، تحت عنوان یارانه 9 ماهه نان به ازای هر 1 نفر در 1 ماه به مبلغ 3 هزارتومان قابل برداشت خواهد بود.
او تاکید کرده که “این مبلغ که از دوشنبه قابل برداشت است، برای افزایش قیمت نان محاسبه شده است.
مبلغ 28 هزار تومان مورد نظر سرپرست سازمان هدفمندسازی یارانه ها همزمان با زمزمه آغاز مرحله دوم قانون حذف یارانه ها 6 فروردین ماه بابت مابهالتفات فاز اول و دوم هدفمندی یارانهها واریز اما با مخالفت مجلس هشتم و برخی دیگر از نهادهای حکومتی مسدود شده بود.
پیشتر احمدی نژاد قصد داشت این مبلغ را پیش از انتخابات مجلس نهم در 12 اسفندماه پرداخت کند که در جریان اختلافات دولت و منصوبان رهبر جمهوری اسلامی با طرح شائبه انتخاباتی درباره این شیوه پرداخت عملی نشد.
در جریان مرحله اول قانون حذف یارانه ها مبلغ پرداختی به هرنفر 45500 تومان بود که با افزایش 3111 تومانی که هم اکنون مقرر است به دلیل افزایش بی سابقه 30 تا 40 درصدی قیمت نان در حساب خانوارها قابل برداشت باشد به 48 هزار و 611 تومان در ماه افزایش یافته است.
از دوهفته پیش با افزایش 29 درصدی قیمت گندم در کشور از سوی دولت و مجلس، قیمت نان در استانهای مختلف کشور تا 40 درصد افزایش یافت . در برخی موارد این افزایش قیمت بین 40 تا 60 درصد نیز گزارش شده است.
در اجرای مرحله نخست حذف یارانه ها مبلغ 4 هزارتومان یارانه نان به افراد هرخانوار تعلق می گرفت که این مبلغ در فروردین ماه 1390 با افزایش 15 درصدی قیمت نان به 5 هزار تومان بدل شد. هم اکنون با 3 هزار تومان افزایش، هر فرد 8 هزار تومان یارانه نان دریافت می کند که این مبلغ با توجه به نرخ های اعلام شده اخیر انواع نان تنها امکان خرید چند قرص نان در ماه را برای هرفرد را تامین می کند.
آقای فرزین در اظهارات اخیر خود خطاب به رسانه ها همچنین تاکید کرده است که “افزایش سه هزار تومانی ماهانه یارانه نقدی به معنی اجرای مرحله دوم قانون هدفمندی یارانه ها نیست و فقط برای جبران افزایش قیمت نان پرداخت میشود.”
تاکیدات چندباره این مقام دولتی در شرایطی است که برخی خبرگزاری های رسمی کشور از آغاز اجرای “چراغ خاموش” مرحله دوم طرح حذف یارانه ها که حذف یارانه های انرژی (نفت، بنزین، گاز، برق، گازوییل و..) را در بر می گیرد خبرداده اند.
خبرگزاری مهر وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی در این مورد نوشت: “همزمان با اجرای چراغ خاموش فاز دوم هدفمندسازی یارانهها، مراحل نهایی بررسی تراکنش و تجمیع اطلاعات کارتهای هوشمند سوخت در حال انجام است و پیش بینی میشود تا ابتدای مردادماه دستور افزایش قیمت بنزین صادر شود.”
این خبرگزاری قیمت احتمالی بنزین از مردادماه را 1 هزارتومان برای هرلیتر پیش بینی کرده و نوشته: “در حال حاضر سناریوی نهایی قیمت و نحوه عرضه بنزین در قالب اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها نهایی شده است به طوری که این فرآورده استراتژیک و پرطرفدار نفتی در فاز دوم هدفمندی یارانهها با دو نرخ نیمه یارانهای و آزاد عرضه میشود، ضمن آنکه نظام سهمیه بندی بنزین هم با قیمتهای جدید بنزین ادامه می یابد.”
به گزارش مهرپیش از این احمدی نژاد در سفر استانی هیات دولت به استان خراسان رضوی با وجود تکذیب افزایش قیمت بنزین به لیتری 2 هزار تومان به طور تلویحی بنزین 1 هزار تومانی را تایید کرده بود.
داد حامیان سابق هم درآمد
گرانی و تورم که از روزهای پایانی سال 90 دوباره بالا گرفته از نخستین ماه سال 91 محمود احمدی نژاد را در برابر موجی از انتقاد و اعتراض قرار داده؛ موجی که این بار نه تنها فقط از سوی مردم و منتقدان بلکه از سوی متحدان محمود احمدی نژاد، هم مطرح می شود.رسانه های حکومتی هر روز انتقاد ده ها تن از نمایندگان مجلس، روحانیان وابسته به جناح حاکم، ائمه جمعه منصوب آیت الله خامنه ای، و حتی شماری از مراجع تقلید از گرانی و تورم را منتشر می کنند.
حتی محمد یزدی از حامیان اصلی احمدی نژاد به عنوان رئیس جامعه مدرسین حوزه علمه قم چندی پیش درنامه ای خطاب به رئیس دولت نوشت: “طبق اخبار و گزارشهای واصله و شواهد موجود، طی چند ماهه اخیر موج نسبتا عظیمی از گرانی متوجه کالاهای اصلی و مورد نیاز مردم شریف ایران شده و مشکلات و نارضایتی در حد گسترده ای را به وجود آورده است.”
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم از احمدی نژاد خواست تا پیش از بر آمدن “معضلات جدی” با “نظارت و مهار” و “تبادل نظر با کارشناسان اقتصادی و بهره گیری از مشاوره دلسوزان انقلاب و نظام، جلوی گرانی ها و افزایش قیمتهای موجود را بگیرد.”
آیت الله لطف الله صافی گلپایگانی نیز اخیرا با انتقاد از گرانی و تورم گفت: “امروز که تورم زیاد است و برخی از مردم در پرداخت قبوض خود معطلاند، برخی فشارها و سختیهای اقتصادی جامعه سبب شده است که عدهای در رنج به سر ببرند و زندگی برای آنها لذت بخش نباشد.” و “برخی در همین نوروز توانایی تهیه غذای خود را نداشتند.”
گرانی و تورم بی سابقه حتی صدای آیت الله حسین نوری همدانی از روحانیان بلند پایه و وابسته به جناح حاکم را در آورد. او گفت: “گرانی با هیچ کس شوخی ندارد و باید کاری صورت گیرد تا مردم بیش از این دچار مشکلات اقتصادی نشوند” چرا که “اقتصاد مسأله ای است که همگان با آن سر و کار دارند و به دولتمردان توصیه می کنیم جلوی تورم و مشکلات اقتصادی گرفته شود.”
محمد جواد فاضل لنکرانی نیز با انتقاد شدید از سیاست های اقتصادی دولت و مجلس گفت که “بیش از 50 درصد مردم قدرت پرداخت قبوض شهری خود را ندارند” و “ یارانه ای که به مردم داده می شود، جوابگوی قبوض آب، برق و گاز نیست.”
برخی چهره های حکومتی و نمایندگان اصولگرای مجلس می گویند دولت و شخص احمدی نژاد به علت “شتاب بخشیدن به اجرای قانون هدفمندی یارانه ها”، “افزایش قیمت ها با شیب تند یک ساله به جای پنج ساله”، “نادیده گرفتن قوانین مصوب مجلس”و”سیاست های ارزی دولت”، و “فساد مالی و اداری نزدیکان احمدی نژاد که از آنان به” جریان انحرافی”نام می برند، مقصر بحران اقتصادی هستند. هرچند شماری اندک از آن ها نیز به تحریم های بین المللی در پرونده هسته ای علیه جمهوری اسلامی اشاره می کنند.
از جمله احمد خاتمی امام جمعه موقت تهران و از اعضای مجلس خبرگان رهبری که از حامیان پیشین محمود احمدی نژاد است روز یکشنبه به خبرگزاری ها گفت: “بخشی از گرانیهای موجود در جامعه مربوط به تحریم است و هیچکس نمیتواند تحریم را در گرانیها بیاثر بداند، اما در کنار این تحریمها میشود با چارهاندیشی، جلوی بخشی از این مشکلات را گرفت.”
پیشتر آیت الله ناصر مکارم شیرازی از دیگر مراجع تقلید حکومتی نیز در انتقاد از موج جدید گرانی ها و تورم گفته بود: “تورم ۲۱ درصدی که میگویند، با واقعیتها یکسان نیست و شاهد قیمتهایی هستیم که جهشی بالا میروند”.
در چنین شرایطی روز گذشته بانک مرکزی جمهوری اسلامی در گزارشی نرخ رشد تورم در کشور بر اساس قیاس با خردادماه سال گذشته را 22.3 و نرخ بیکاری را 12.3 درصد اعلام کرد.
گفتنی اینکه در جریان مناظره های انتخاباتی سال 1388 میرحسین موسوی “آمارها و وعده های محمود احمدی نژاد” را “دروغ” و برای “فریب مردم” خوانده و پیش بینی کرده بود که ادامه این سیاست ها کشور و زندگی مردم را در شرایط خطرناکی قرار خواهد داد.